Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
histogram

Wat kan een histogram je vertellen?

In het menu van de meeste digitale camera’s kun je een histogram oproepen: een grafiek die informatie geeft over de licht-donkerverhouding van je beelden. Hoe moet je zo’n histogram precies interpreteren? En hoe kan het je helpen om betere foto’s te maken? Je ontdekt het in dit artikel!

Wat is een histogram?
 

Het histogram van een foto is een grafiek, uitgezet op een x- en y-as, die in de regel de vorm van een berg heeft. Zo’n histogram geeft je informatie over de verhouding tussen de lichte en de donkere gebieden in je beeld: het linkerdeel van de x-as geeft de donkere delen weer en het rechterdeel de lichtere delen. In het midden zie je de neutrale gebieden en de 18%-grijswaarde waar de lichtmeter van je camera naar op zoek gaat. De y-as toont de hoeveelheid pixels in je beeld die relatief donker, licht of neutraal zijn.
 

Het histogram van een foto beoordelen
 

Er bestaat niet zoiets als een goed of een slecht histogram. Het blijft altijd de rol van jou als fotograaf om een shot te beoordelen en eventueel over te doen. Een histogram dat zich vooral op de linkerkant van de x-as aftekent, wijst op een eerder donkere foto. Een grafiek die naar rechts neigt, duidt op een lichter beeld. Of je daar al dan niet tevreden mee bent, hangt voor een groot deel af van het onderwerp dat je fotografeert. Zo is het normaal dat het histogram van een sneeuwlandschap er anders uitziet dan dat van een duister portret met veel schaduwspel.
 

Let op voor een grafiek die de randen raakt
 

Wel moet je erover waken dat je histogram niet tegen een van de uiterste randen van de assen geprangd zit. Is dat wel het geval, dan is er beeldinformatie verloren gegaan. Je hebt dan te weinig detail in de lichte of in de donkere delen van je foto. Is je foto onderbelicht, dan kun je die nog wel bijwerken – tenminste: als je je beeld in RAW-formaat hebt geschoten. Foto’s die overbelicht zijn, kun je zelfs met beeldbewerkingssoftware helaas niet meer goed krijgen.   

Als je na het nemen van een foto het histogram checkt en merkt dat het een rand raakt, dan kun je het beeld opnieuw schieten voor een beter resultaat. Verander dan de belichting door de sluitertijd of het diafragma aan te passen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: histogramhistogram fotografie, histogram interpreteren, histogram lezen, wat is een histogram, belichting fotografie

Categorie: Tips & Tricks