vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
brandpuntsafstand

Wat is een brandpuntsafstand en wat zegt die over jouw lens?

De brandpuntsafstand is een cruciaal kenmerk van een foto-objectief. Maar wat is het precies en op welke manier moet je er rekening mee houden bij het fotograferen? Je ontdekt het in dit artikel. 

Wat is het? 
 

De brandpuntsafstand van een objectief is de afstand in millimeters tussen de lens en het brandpunt of de plaats waar de invallende lichtstralen samenkomen. Dit brandpunt moet in principe op de sensor van je camera liggen.  

Hoe lager het getal van de brandpuntsafstand, hoe meer je ziet. Hoe hoger, hoe meer het beeld dichterbij wordt gehaald. Een objectief met een korte brandpuntsafstand (kleiner dan 35 millimeter) noemen we een groothoeklens. Bij een objectief met een lange brandpuntsafstand, bijvoorbeeld een telelens van 300 millimeter, heb je meer zoom. 

 

Een vaste brandpuntsafstand of niet?  
 

Op basis van hun brandpuntsafstand kunnen we objectieven indelen in twee soorten:  

  • Primes: objectieven met een vaste brandpuntsafstand. 
  • Zoomobjectieven: objectieven zonder vaste brandpunstafstand, waarmee je kunt inzoomen op het beeld. 


Een voorbeeld van een prime is de populaire 50 mm-lens. Daarmee kun je niet zoomen. Als je met zo’n objectief meer details in beeld wil brengen, moet je dan ook zelf dichter bij je onderwerp gaan staan. 

Een zoomobjectief wordt gekenmerkt door twee brandpuntsafstanden, zoals de 24-70 mm. Die getallen geven aan dat je met dit objectief kunt fotograferen vanaf 24 millimeter en dat je kunt uitzoomen tot maximaal 70 millimeter. Je hoeft je dus niet zelf te verplaatsen als je meer of minder van je onderwerp in beeld wil brengen. Dat kan erg handig zijn als het te moeilijk of te gevaarlijk is om dichterbij te komen. 
 

Het grote voordeel van een prime 
 

Een zoomobjectief mag dan wel erg handig zijn, toch valt er zeker iets te zeggen voor een prime. Zulke objectieven zijn namelijk vaak een stuk scherper. Dat komt omdat ze veel preciezer vervaardigd kunnen worden dan zoomobjectieven. Bij zoomobjectieven moeten de onderdelen namelijk zodanig op elkaar afgestemd zijn dat ze bij verschillende brandpuntsafstanden gebruikt kunnen worden. En dat gaat vaak ten koste van de scherpte. 

Wil je graag meer informatie over objectieven met een vaste of een variabele brandpuntsafstand? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze winkel. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  groothoeklens, telelens, wat is de brandpuntsafstand, vaste brandpuntsafstand, variabele brandpuntsafstand, zoomlens, digitale fotografie

Categorie: Tips & Tricks