vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

Haal meer uit je beeld door te fotograferen met een groothoeklens

Voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografie is een groothoeklens een onontbeerlijk hulpmiddel. Met zo’n lens kun je veel meer in beeld brengen dan met eender ander soort objectief. Sta je al te popelen om indrukwekkende panoramafoto’s te nemen? Lees eerst onze tips en aandachtspunten.

Wat is een groothoeklens precies?
 

Een groothoeklens, groothoekobjectief of kortweg groothoek is, zoals de naam doet vermoeden, een objectief met een grote beeldhoek. Dat betekent dat zo’n objectief een korte brandpuntsafstand heeft in verhouding tot de grootte van de beeldsensor. Bij kleinbeeldformaat spreken we van een groothoek als de brandpuntsafstand kleiner is dan 35 millimeter.
 

De toepassingen
 

Groothoekobjectieven worden gebruikt om veel elementen op een foto te krijgen. Een van de bekendste toepassingen zijn panoramafoto’s.

Als je een groothoeklens gebruikt, wordt het perspectief van je beeld schijnbaar uitgerekt: wat op de voorgrond staat komt groter in beeld, terwijl zaken in de achtergrond verder weg lijken. Dit effect zorgt er bijvoorbeeld voor dat landschappen nog weidser lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Ook wordt de scherptediepte groter door een groothoeklens te gebruiken.
 

Vervorming van je beeld
 

Een groothoeklens kan je beeld vervormen. Dat kan in sommige gevallen een nadeel zijn, bijvoorbeeld als je een groep mensen fotografeert en je merkt dat hun benen er onrealistisch vervormd uitzien. Maar in andere gevallen kun je die vervorming net creatief uitbuiten.

Vind je dat de lijnen op je foto te veel gebogen zijn? Dan kun je ze achteraf nog (letterlijk) rechttrekken met fotobewerkingssoftware zoals Photoshop.
 

De fisheye: een bijzondere groothoeklens
 

Wil je graag een extreem vervormd perspectief? Dan kun je een fisheye- of visoogobjectief gebruiken. Dat is een speciaal lenzenstelsel met een sterke groothoekwerking en een typische, ‘tonachtige’ vervorming. Je kunt er erg creatieve en experimentele beelden mee maken, denk bijvoorbeeld aan een vervormd stadsgezicht of een dynamische partyfoto.

Wil je graag een groothoeklens kopen? Neem snel een kijkje in onze webshop. Weet je niet welk type je het best kiest, of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: groothoeklens

Categorie: Producten