Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
sterren fotograferen

Sterren fotograferen: 4 tips voor een schitterend resultaat 

Hou jij ervan om urenlang naar de ontelbare sterren aan de nachtelijke hemel te kijken? Dan wil je die sterrenpracht misschien ook graag op de gevoelige plaat vastleggen. Met onze tips wordt sterren fotograferen een heus succes. Lees snel verder. 

1. Gebruik het juiste materiaal 
 

Voor astrofotografie – zo wordt sterrenfotografie ook weleens genoemd – heb je een goede spiegelreflex- of systeemcamera nodig die hoge ISO-waarden aankan en waarmee je in RAW-formaat kunt fotograferen. Verder gebruik je het best een lichtsterk objectief (f/2.0 of groter). 

Ook een statief is onontbeerlijk om sterren te fotograferen. Ten slotte kan het handig zijn om met een afstandsbediening (remote) te werken. 

 

2. Fotografeer sterren bij ideale weersomstandigheden 
 

Om sterren te fotograferen is een heldere hemel cruciaal. Check dus zeker even het weerbericht als je van plan bent om eropuit te trekken met je camera. 

Is er lichte bewolking? Geen paniek: dat geeft je foto’s wat extra sfeer mee. Let wel: snel bewegende wolken zijn niet ideaal, omdat je dan bij langere sluitertijden last krijgt van bewegingsonscherpte.  
 

3. Kies een goede locatie 

 

Niet alleen het juiste moment, maar ook de juiste plek is belangrijk om sterren te fotograferen. De grootste spelbreker bij sterrenfotografie is lichtvervuiling. Idealiter stel je je dus ergens op in de vrije natuur, ver weg van de snelweg en de stad met hun storende verlichting. Niet alleen kustlicht kan roet in het eten gooien: ook fotograferen bij volle (of zelfs halve) maan is geen aanrader. 
 

4. Gebruik de juiste instellingen om sterren te fotograferen 
 

  • Kies voor een handmatige scherptestelling en focus op oneindig. Daarna kun je de scherpte bijregelen om een bepaalde lichte ster scherp te krijgen. 

  • Kies voor een diafragma met grote opening als je wil dat de sterren eruitzien als stippen. 

  • Gebruik een sluitertijd van maximaal twintig seconden. Doe je dat niet, dan krijg je sterrensporen.

  • Eens je deze drie zaken ingesteld hebt, kun je experimenteren met de ISO-instelling om het beste resultaat te krijgen. Begin bijvoorbeeld bij ISO 1600 en verhoog daarna de waarde, als dat mogelijk is met jouw camera. 

Ben je op zoek naar een geschikte camera om sterren te fotograferen? Neem gerust contact met ons op voor advies van onze expert. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  sterrenfotografie, sterrenhemel fotograferen, astrofotografie

Categorie: Tips & Tricks