Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
leren fotograferen

Leren fotograferen: waarmee begin je het best?

Zie je jezelf al – in stijlvol zwart gekleed en gewapend met een lens om ‘u’ tegen te zeggen – bruidsparen fotograferen? Of wil je de natuur in om die in al haar pracht vast te leggen? Welk type fotografie je ook aanspreekt: je moet ergens starten. Leren fotograferen doe je op de manier die jou het beste ligt: sommige beginners laten zich inspireren door andere fotograferen en bladeren ijverig door fotoboeken van grootmeesters, om daarna zelf te experimenteren. Anderen kijken naar instructiefilmpjes om de knepen van het vak te leren. Los van jouw favoriete leermethode zijn er een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

De juiste camera kiezen
 

Zelfs met een smartphone kun je, met wat oefenen, mooie foto’s maken. Je hoeft dus niet meteen te investeren in een fotocamera, maar weet dat je zelfs met een beperkt budget een goed toestel kunt kopen. Laat je niet overdonderen door de cijfers en specs: alles boven de twaalf megapixels betekent een voldoende hoge kwaliteit om ook op A3 te kunnen afprinten. Waar je wél op moet letten? De uitbreidbaarheid van je toestel is belangrijk. Je moet van in het begin rekening houden met het feit dat je voor de meeste accessoires bij het merk moet blijven waarvan je een camera kocht.
 

Leren fotograferen met de regel van derden
 

Compositie is cruciaal om mooie foto’s te leren maken, en daarbij helpt de regel van derden je wellicht een heel eind op weg. Je verdeelt je beeld mentaal in drie gelijke delen, zowel horizontaal als verticaal. Vervolgens zet je je onderwerp op een van de snijpunten van die lijnen. Een onderwerp exact in het midden zetten, levert namelijk saaie foto’s op.
 

Experimenteren (met perspectief)
 

Voor elke nieuwe hobby geldt wellicht: oefening baart kunst. Neem je camera dus overal mee, en probeer zo veel mogelijk foto’s te maken. Aarzel daarbij niet om eens door je knieën te gaan of ergens op te klimmen voor een blik van onder- of van bovenaf: je zult versteld staan hoe het resultaat verschilt met een ander perspectief. Veel plezier!



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: leren fotograferen, fotografie tips, beginnend fotograaf, camera beginner, fotografie beginner

Categorie: Tips & Tricks