vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
gulden snede

Wat je moet onthouden van de regel van derden en de gulden snede?

Compositie is heel erg belangrijk in de fotografie. Dankzij een goede compositie oogt een foto aantrekkelijk en is hij aangenaam om naar te kijken. De regel van derden en de gulden snede worden dikwijls door elkaar gebruikt om de juiste compositie te krijgen. Maar toch is er een verschil. Hier lees je alles over!

Het belang van compositie in de fotografie
 

De compositie is de manier waarop je foto is samengesteld. De hamvraag: Hoe positioneer je de elementen in de foto? Als je een geslaagde foto wilt maken, moet je eerst nadenken over de compositie. Alleen een weloverwogen schikking van de onderdelen levert een foto op die de aandacht trekt. Vooral de plaatsing van het object is van belang.


Regel van derden
 

Bij de regel van derden wordt het beeld zowel verticaal als horizontaal in drie gelijke delen verdeeld. De denkbeeldige lijnen worden gebruikt om het object van je foto op een van de snijpunten van de lijnen te plaatsen. Het onderwerp precies in het midden plaatsen is namelijk geen goed idee, omdat de foto dan saai overkomt. Dit principe kun je toepassen op allerlei foto’s: portretfoto’slandschapsfoto’svakantiefoto’s, …


Gulden snede
 

De regel van derden en de gulden snede worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Bij de gulden snede hebben de 9 vakken niet dezelfde afmetingen, terwijl dat bij de regel van derden wel het geval is. Ook bij de gulden snede geldt dat je het onderwerp van je foto het best op een van de snijpunten laat terugkomen.


Geen exacte wetenschap
 

De regel van derden en de gulden zijn richtlijnen die de kwaliteit van je foto’s ten goede komen. Maar het is niet de bedoeling dat je met een meetlat aan de slag gaat vooraleer je een foto maakt. Anders wordt het een wiskundige aangelegenheid, terwijl creativiteit en spontaneïteit twee belangrijke aspecten zijn in de fotografie.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: tips & tricks

Categorie: Tips & tricks