vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
kiekje maken

Kiekjes maken: weet jij waar deze uitdrukking vandaan komt?

Een ietwat ouderwets synoniem voor de term ‘fotograferen’ is ‘een kiekje maken’. Het resultaat is meestal geen zorgvuldig gecomponeerde foto, maar eerder een snel snapshot of een leuke momentopname. Als fotograaf weet je wellicht maar al te goed hoe je kiekjes maakt, maar ken je ook de oorsprong van de uitdrukking? Een tip van de sluier: kiekjes zijn ontstaan na studentenfeesten, en werden genomen in de vroege uurtjes …

Maak kennis met Israël Kiek
 

Kiekjes zijn vernoemd naar een Leidense fotograaf: Israël David Kiek. De Nederlander was actief in de tweede helft van de negentiende eeuw en specialiseerde in portretten. Toch is hij niet bekend geworden met van zijn portretfotografie, maar eerder omwille van een heel specifiek soort groepsfoto.
 

Kiekjes maken op studentenfeestjes
 

Het spreekt voor zich dat studenten in de tijd van Kiek nog niet met smartphones rondliepen om hun uitgaansleven uitgebreid te documenteren. Toch wilden ook zij graag foto’s van hun (wilde) avondjes uit met vrienden. Kiek was daarvoor hun gedroomde slachtoffer. Voordat de Leidense studenten onder de dons kropen, passeerden ze langs zijn studio voor een fotosessie. De fotograaf werd uit zijn bed gelicht (of geroepen) en verzocht zijn camera boven te halen voor een groepsportret. Dat de arme Kiek daarbij niet opperbest presteerde, mag niet verbazen. Daarom betekende een kiekje oorspronkelijk – voordat het een algemeen synoniem werd voor een foto – een foto van matige kwaliteit.
 

Kiekje maken met originele composities
 

Hoewel Kiek in de vroege uurtjes dus geen al te beste resultaten afleverde, kenmerkten zijn studentenfoto’s zich wel door hun originele composities. Of ze daarom gevraagd werden is niet bekend, maar de (licht benevelde) modellen kropen gewillig in dakgoten en op ladders, of trokken gekke bekken voor de camera. Ondanks hun vaagheid en de overduidelijke haast waarmee de ‘kiekjes’ genomen werden, maken ze indruk door hun spontaniteit en charmante uitstraling!Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: kiekje maken, portretfotografie, groepsfoto, fotografie compositie

Categorie: Tips & Tricks