Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
humor in fotografie

Humor in fotografie: een moeilijke combinatie?

Lachen is gezond, dat is wetenschappelijk bewezen! Toch is grappig zijn niet iedereen gegeven. Zeker humor in fotografie is geen gemakkelijke opgave. Wil je je er toch aan wagen? Ontdek dan onze tips!

Wat is grappig?
 

Ken je dat fenomeen? Iemand vertelt een grap en de ene bescheurt zich, terwijl de ander er niets aan vindt. Humor is dan ook cultureel bepaald en of iemand iets al dan niet grappig vindt, hangt af van tal van factoren zoals leeftijd, geslacht, levensfilosofie, interesses, …

Hetzelfde geldt voor foto’s die humoristisch bedoeld zijn: sommige mensen zullen inderdaad (glim)lachen, anderen zullen het flauw vinden en in het ergste geval ziet werkelijk niemand er de humor van in.
 

Humor in fotografie: in scène zetten of niet?
 

Een ‘grap’ visueel vertalen in een (studio)foto is niet makkelijk, maar een grappige situatie die je toevallig tegenkomt fotograferen is nog moeilijker. Timing is daarbij cruciaal: je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn, mét je camera in de aanslag. Een portie geluk komt daar zeker bij kijken, maar het helpt ook om altijd en overal je ogen goed open te houden.

Kies je voor studiofotografie, zorg er dan voor dat de grap meteen duidelijk is. Vermijd storende achtergronden, creëer voldoende contrast en kies voor modellen en attributen die je ‘concept’ ondersteunen.
 

Enkele tips
 

Deze zaken doen het altijd goed als je grappige foto’s wil maken:

  • Zoek contrasten, bijvoorbeeld groot tegenover klein.
  • Of ook: grappige opschriften die contrasteren met de omgeving.
  • Kinderen en dieren zijn vaak grappiger dan volwassenen.
  • Neem zeker genoeg foto’s. Zoals we al zeiden, is timing cruciaal en de ene foto capteert de humor beter dan de andere.
     

Houd het respectvol!
 

Misschien kom je wel rare snuiters of andere grappige figuren tegen op straat. Besef wel dat deze mensen het misschien niet appreciëren dat je hen ongevraagd fotografeert. Wees altijd respectvol en laat iedereen in zijn waarde.
 

Let op voor onbedoeld grappige foto’s!
 

Humor in fotografie is niet makkelijk, maar soms zijn foto’s grappig zonder dat je het als fotograaf zelf beseft. Een grappig detail waar je overheen gekeken had, kan een foto een heel andere lading geven. Let daarmee op als je bezig bent met een heel ernstige – of nog erger: gevoelige – fotoreeks. Toon je werk dus zeker eerst aan anderen voordat je het op grote schaal verspreidt. 



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: humor in fotografie, grappige foto's, foto's met humor

Categorie: Tips & Tricks