vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
verrekijker kopen

Een verrekijker kopen: hiermee moet je rekening houden

Op vakantie, tijdens een wandeling in de natuur, om vogels te spotten … Verrekijkers doen dienst in verschillende omstandigheden. Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend om hun verrekijker mee te nemen wanneer ze eropuit trekken. Maar met welke factoren moet je rekening houden als je een verrekijker koopt? Je komt het hier te weten.

Het gebruik van de verrekijker
 

Er bestaan verschillende soorten verrekijkers:  Monoculair (één lens) en binoculair (twee lenzen –de meest gebruikte). Om te bepalen welke verrekijker geschikt is voor jou, moet je weten waarvoor je hem zal gebruiken. Zo is een verrekijker met één lens vooral geschikt om vanop een vaste plek te observeren (te spotten) bv. vogels , en een exemplaar met twee lenzen om gemakkelijker mee te kunnen nemen. Maar bij de binoculairs wordt toch ook wel een onderscheid gemaakt tussen een verrekijker voor observatie en eentje om mee op de wandeling te nemen.
 

Vergrotingsfactor
 

Hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe dichterbij het onderwerp komt. Hou er wel rekening mee dat het beeld onstabieler wordt naarmate de vergrotingsfactor stijgt. Je kiest de vergrotingsfactor dus aan de hand van wat je precies met je verrekijker wil bekijken. De versterkingsfactor bij een binoculair  is het eerste getal van de omschrijving: bv  10×50, dus vergroting 10x. Het tweede getal slaat op de doormeter van de voorste lens,  hier 50mm.
 

Beeldstabilisatie
 

Wil je je niet ergeren aan een onstabiel beeld? Koop dan een exemplaar met ingebouwde beeldstabilisatie. Zelfs bij een sterke vergrotingsfactor zal je merken dat het beeld rustig en stabiel blijft.
 

Het gezichtsveld
 

Het gezichtsveld is de terreinbreedte die je kan zien op een kilometer afstand. Hoe groter het gezichtsveld, hoe rustiger het beeld. Daarnaast kun je makkelijk bewegende beelden volgen. Heel handig als je uitgestrekte vlaktes wil bewonderen!
 

Hoe groter, hoe beter
 

Een kleine verrekijker mag dan wel handig zijn om mee te nemen, een groot exemplaar heeft een groter objectief – ook lens genoemd – dat meer licht opvangt en dat verhoogt de helderheid. Bovendien is een grote verrekijker stabieler, dempt hij de trillingen beter. Er bestaan ook verschillende grote verrekijkers met een laag gewicht, waardoor je ze makkelijk kunt meedragen.
 

Oogafstand: belangrijk voor brildragers
 

Draag je een bril? Dan zijn helaas niet alle verrekijkers even geschikt. Dat heeft te maken met de oogafstand: de afstand van je oog tot het objectief. Brildragers moeten een grotere lengte overbruggen, dus is het belangrijk om een verrekijker te kiezen met een grote oogafstand om optimaal te kunnen zien. Uiteraard is een verrekijker een soort van bril en dus kunt uw bril afdoen, wat natuurlijk niet altijd even handig is.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: verrekijker kopen

Categorie: Tips & tricks