vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
burst

Fotograferen in burst mode: zo ga je te werk

Wie zich bezighoudt met natuurfotografie of sportfotografie weet het maar al te goed: de ultieme foto maken van een bewegend object, en dus net op het juiste moment afdrukken, is geen sinecure. Gelukkig kun je je kansen vergroten door met één druk op de knop een hele reeks opnames te maken – of met andere woorden: door de burst-modus te gebruiken. Geen idee hoe je een serie foto’s moet maken in burst? We leggen het je uit in dit artikel!

Meerdere beelden per seconde
 

De burst-modus, ook wel continuous mode genoemd, wordt op de meeste toestellen aangeduid door een symbooltje met twee of meer op elkaar gestapelde vlakjes. Kies je voor deze optie, dan blijf je foto’s nemen totdat je de ontspanknop weer loslaat. Afhankelijk van het type toestel kun je instellen hoeveel foto’s per seconde je neemt, of heb je te maken met een vast aantal foto’s per seconde (dat opnieuw kan variëren van toestel tot toestel). Heel wat camera’s hebben vandaag een 4K-burst instelling, zelfs diegene die niet meteen voor professioneel gebruik bestemd zijn. Dankzij deze instelling kun je de perfecte foto uit een 4K-video (30 frames/foto’s per seconde) halen en hem apart opslaan als een 8 megapixel-equivalent beeld.
 

Burst begint bij een goede voorbereiding
 

Als je in burst-modus werkt, heb je tijdens het fotograferen natuurlijk weinig tijd om na te denken. Op dat moment kun je alleen maar hopen dat er tussen de serie beelden eentje zit die aan je wensen voldoet – en meestal krijg je geen tweede kans. Gelukkig kun je je slaagpercentage vergroten met een goede voorbereiding. Denk goed na over je frame: welke achtergrond verkies je, en wil je die wazig hebben of net niet? Waar stel je jezelf op en hoe sterk ga je inzoomen?
 

Manueel scherpstellen wérkt
 

Tot slot moet je ongeveer weten waar je onderwerp gaat opduiken om goed – én manueel – scherp te stellen voordat je de actie nog maar ziet. Wie voor autofocus kiest, maakt het namelijk maar al te vaak mee dat zijn of haar camera tijdens de eerste foto van de reeks niet scherpstelt, om dan in de tweede en derde foto te focussen op de plek waar het onderwerp zich bevond in het eerste shot, maar waar intussen allang niets meer te zien is.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: burstfotograferen in burst, sportfotografie, bewegend beeld fotograferen

Categorie: Tips & Tricks