Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
timelapse-fotografie

Alles wat je moet weten over timelapse-fotografie

Je ziet ze wel vaker opduiken in tv-programma’s of online: filmpjes waarin versneld een gebouw wordt opgetrokken, wolken in een rotvaart door de lucht zoeven of het verkeer in een drukke stad de vorm van sierlijke, wazige lichtslierten aanneemt. De techniek om zulke video’s te maken, heet timelapse-fotografie en is eigenlijk verrassend eenvoudig. Ontdek hoe ook jij ermee aan de slag kunt gaan. 

Wat is timelapse-fotografie?
 

Timelapse-fotografie bevindt zich op het raakvlak tussen video en fotografie. Bij normale video’s neem je 24 beelden per seconde op, maar als je minder beelden maakt (bijvoorbeeld slechts 1 per seconde) en die vervolgens afspeelt aan de normale frame-rate van 24 beelden per seconde, dan krijg je een versneld filmpje als resultaat. Een timelapse-video maakt bewegingen zichtbaar die je normaal niet kunt zien, omdat ze te traag verlopen. 
 

Zelf aan de slag met versnelde filmpjes
 

Korte timelapse-video’s maak je door de opnamesnelheid van je filmcamera te verlagen. Voor langere video’s, die een volledige dag of meer overspannen, is het sowieso beter om een fotocamera te gebruiken. Je kunt natuurlijk je camera op een statief plaatsen en zelf met regelmatige intervallen op de ontspanknop drukken, maar er bestaat ook speciale software om dat proces te automatiseren met behulp van een pc. 

Een andere optie is om een zogenaamde interval-0-meter te gebruiken. Zo’n toestelletje plaats je op je camera en maakt met vaste tussenpozen een foto. 

Ten slotte kun je het jezelf extra makkelijk maken met een speciale timelapse-camera, zoals de Enlaps Tikee 3 PRO, en de bijbehorende software myTikee Storytelling
 

4 tips voor geslaagde timelapse-fotografie
 

  • Gebruik altijd een stevig statief. Niets is zo storend als kleine camerabewegingen in je timelapse-filmpje. 
  • Stel je camera volledig handmatig in en behoud dezelfde instellingen voor alle foto’s. Enkel als je zowel overdag als ’s nachts foto’s maakt is dat niet mogelijk en moet je een overgang creëren. Schenk aandacht aan zowel de belichting, de witbalans als de scherpstelling.
  • Voor een vloeiend resultaat is het aangewezen om iets langere sluitertijden te gebruiken (langer dan 1/50 seconde). De bewegingsonscherpte die je zo krijgt, doet de opeenvolgende foto’s beter in elkaar vloeien.
  • Nabewerken mag! Pak alle foto’s dan wel op exact dezelfde manier aan.


Grobet, dé timelapse store van Antwerpen 


Bij Grobet ben je aan het juiste adres voor alles wat met timelapse-fotografie te maken heeft. Wij werken samen met het Franse bedrijf Enlaps, de fabrikant van de Tikee timelapse-camera’s, waar we het hier eerder al over hadden. In onze winkel en webshop vind je het volledige gamma van dit merk. Bovendien adviseren onze specialisten je graag. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.  

 


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: timelapse fotografie, timelapse maken, timelapse camera kopen, timer camera kopen, timelapse maken van foto’s

Categorie: Tips & Tricks