vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
straight photography

Straight photography: heldere foto's zonder kunstzinnige trucs

Wil jij je foto’s graag ‘puur’ houden en ben je niet zo tuk op studiotrucs en in scène gezette taferelen? Dan is het genre van de straight photography ongetwijfeld iets voor jou. Maak kennis met deze stroming die begin vorige eeuw ontstond en klassieke beelden van onder meer Paul Strand, Edward Weston en Imogen Cunningham voortbracht.

Het ontstaan van straight photography
 

Rond 1900 was het zogenaamde picturalisme erg populair: net als de toenmalige impressionistische schilders concentreerden fotografen zich op zoetsappige onderwerpen, zoals landschappen en zorgvuldig ge-ensceneerde stillevens. Ook creëerden ze speciale effecten door bijvoorbeeld hun lens met vaseline in te smeren of krassen te maken in de fotogevoelige laag van hun beelden.

Als reactie daarop ontstond er een school van fotografen die de geïdealiseerde onderwerpen liet voor wat ze waren en koos voor een meer pure aanpak. Straight photography legt de werkelijkheid direct en helder vast, zoals die echt is. Studiotrucs zijn daarbij uit den boze en de technische mogelijkheden van de fotocamera worden optimaal benut. Straight photography wordt gekenmerkt door haarscherpe en gedetailleerde foto’s waarbij objectiviteit en de vorm van het onderwerp voorop staan. Voor het eerst in de geschiedenis werd fotografie een kunstvorm met een eigen beeldtaal.
 

Zelf aan de slag gaan met straight photography
 

Wil je je voor jouw beelden laten inspireren door de straight photography van Paul Strand en zijn collega’s? Houd je dan aan deze vuistregels:

  • Kies een passend onderwerp: alledaagse voorwerpen, portretten, …
  • Fotografeer buiten, niet in een studio.
  • Zet niets in scène.
  • Concentreer je eerst en vooral op de vorm van je onderwerp en verzorg je kadrering. Close-ups zijn erg populair bij straight photography.
  • Stel je camera in op maximale scherptediepte.
  • Zorg voor een optimale belichting van je onderwerp, zodat alle details goed zichtbaar zijn.
  • Fotografeer bij voorkeur in zwart-wit.
  • Doe zo weinig mogelijk nabewerking op je foto’s. Ga zeker niet aan de slag met speciale filters en effecten.
     

Op zoek naar een geschikte camera of toebehoren om aan straight photography te doen? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: straight photographystraight fotografiefotografie tips

Categorie: Tips & Tricks