vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
flou artistique

Flou artistique: opzettelijk wazige foto's maken is een kunst

Als iemand onduidelijke praatjes verkoopt, worden die weleens afgedaan als flou artistique. Maar in de fotografie (en de cinema) heeft deze term ook een letterlijke betekenis. Een woordje uitleg. 

Wat is het? 
 

We spreken over een flou artistique wanneer je bewust en op een gecontroleerde manier wazige beelden creëert. De manier waarop het wazige beeld ontstaat, is daarbij niet van belang.  

Flou artistique kun je gebruiken om bepaalde onvolkomenheden te verdoezelen, zoals puistjes of rimpels van modellen of acteurs, maar meestal is het de bedoeling om een bepaalde mysterieuze of romantische sfeer op te roepen. Een derde reden om een beroep te doen op de techniek is om de subjectiviteit te benadrukken. Zo gebruikt regisseur David Lynch vaak een flou artistique om de gedachten van een personage weer te geven.  

 

De verschillende soorten flou artistique

 

  • Bokeh is een vorm van onscherpte die ontstaat doordat bepaalde objecten buiten het scherptevlak van je lens liggen. In de praktijk gaat het om een wazige achtergrond in combinatie met een scherp onderwerp op de voorgrond. 

  • Bewegingsonscherpte ontstaat doordat het onderwerp van je foto beweegt. Denk bijvoorbeeld aan een typisch beeld van een drukke stad met wazige passanten. Een andere vorm van bewegingsonscherpte verkrijg je door de camera zelf te bewegen. 

  • Soft focus of blur is een vorm van flou artistique waarbij je de lens van de camera prepareert om onscherpe beelden te produceren. Vroeger smeerden fotografen voor dit effect vaak vaseline op een uv-filter of een neutrale beschermingslens. Let op: smeer de vaseline nooit rechtstreeks op je lens. Andere opties zijn je lens bewasemen of er een gaas of nylonkous overheen trekken. Wil je het wat professioneler aanpakken? Haal dan een speciale verstrooiingsfilter of een soft-focuslens in huis. 

Tip: vermijd de clichés 

 

In de jaren 70 en 80 werd de flou artistique heel vaak gebruikt, vooral voor romantische of soft-erotische beelden. Zo is bijvoorbeeld het werk van de Britse fotograaf David Hamilton erg bekend. Op de duur werd deze stijl evenwel een cliché en kwam er veel kritiek op. Toch kun je met wazige beelden ook heel andere sferen oproepen. Experimenteren is dus de boodschap! 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  fotokader sneeuwflou artistique fotografie, flou artistique betekenis, flou artistique soorten, wazige beelden, onscherpe foto’s 

Categorie: Tips & Tricks