vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
schoolfotografie

Schoolfotografie: hou rekening met de privacyregels

De start van het schooljaar gaat traditioneel niet alleen gepaard met nieuwe ritmes (gedaan met uitslapen, zowel voor leerkrachten als voor leerlingen), nieuwe gezichten en … nieuwe schoolfoto’s. Als student liep je zelf misschien niet hoog op met schoolfotografie, zeker als het onaangekondigd gebeurde en je die dag net geen ideale outfit had uitgekozen. Wanneer je aan de ander kant van de lens plaatsneemt en je als fotograaf verantwoordelijk bent voor het vastleggen van dit bijzondere moment, moet je je dus voorbereiden op ietwat aarzelende, schuwe modellen. Maar dat is niet het enige. Sinds mei 2018 is er namelijk ook de Privacywet om rekening mee te houden.

Portretten of groepsfoto’s: ook dat zijn ‘persoonsgegevens’
 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming of AGV is in het leven geroepen om persoonsgegevens beter te beschermen. Onder persoonsgegevens verstaan we niet alleen informatie zoals een naam, adres en geboortedatum, maar ook portretten of groepsfoto’s waarmee je een persoon kunt identificeren (foto’s zonder een herkenbaar gelaat zijn dus een andere zaak). Je mag als fotograaf of als school niet zomaar foto’s van leerlingen op een website of op sociale media zetten zonder dat je daarvoor expliciet de toestemming hebt van de afgebeelde. Voor foto’s van kinderen onder de zestien jaar moeten hun ouders die toestemming geven.
 

Toestemming nodig voor schoolfotografie
 

Je kunt als portretfotograaf dus zeker nog aan de slag op scholen, maar wat er uiteindelijk met de beelden gebeurt, beslissen de leerlingen en hun ouders. Concreet kun je als fotograaf bijvoorbeeld werken met een codesysteem, waarbij je de ouders een unieke toegangscode geeft om enkel de foto’s van hun eigen kind te zien. Voor klasfoto’s is een creatieve insteek wellicht geen optie, maar wanneer je als fotograaf bijvoorbeeld wordt uitgenodigd om kiekjes te maken van een schooluitstap of -activiteit, kun je de leerlingen ook langs achter fotograferen of op andere manieren onherkenbaar maken.
 

Overeenkomst met de scholen
 

Hoewel je als fotograaf uiteraard niet wil dat je schoolfoto’s in verkeerde handen vallen, is de school er natuurlijk het meeste bij gebaat om de nodige goedkeuringen te versieren. Zij zijn in de praktijk namelijk de partij die de foto’s zal willen publiceren. Als fotograaf kun je daarom de afspraak maken met scholen dat zij vóór de sessie voor toestemming zorgen, zodat jij je daar geen zorgen meer om hoeft te maken.Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: schoolfotografie, klasfoto’s, schoolfoto, portretfotografie, oude schoolfoto’s, Algemene Verordening Gegevensbescherming

Categorie: Tips & Tricks