vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
mistige landschappen fotograferen

Mistige landschappen fotograferen: ga voor een mysterieus effect!

Kijk je soms naar het weerbericht met Frank of Sabine? Dan heb je ongetwijfeld al opgemerkt dat ze op mistige dagen de prachtigste landschapsfoto’s tonen. Wil je zelf ook graag mistige landschappen fotograferen? Trek er dan op uit met je camera en geef je ogen goed de kost. Heel wat fotografen dromen ervan om de mysterieuze sfeer die op mistige dagen over het landschap hangt op de gevoelige plaat vast te leggen. Ontdek onze tips!

Vergelijkbaar met ‘gewone’ landschappen fotograferen
 

Voor het fotograferen van mistlandschappen gelden in principe dezelfde vuistregels als voor het fotograferen van ‘gewone’ landschappen: je gebruikt het best een objectief met een brede beeldhoek. Eventueel stel je je toestel zelfs op de panoramastand in.

Uiteraard is ook je standpunt cruciaal. Door te spelen met de scherptediepte kun je je landschapsfoto echt reliëf geven. Een fraai gekadreerde tak op de voorgrond of een boerderijtje in de verte van je beeld zorgt voor nog meer diepte. Houd indien mogelijk rekening met de gulden snede en de regel van derden.
 

Mistlandschappen: telkens weer anders
 

Maar natuurlijk is er één element dat een mistig landschap zo speciaal maakt: de mist zelf. Mist ontstaat meestal als de lucht net voor zonsopgang of rond zonsondergang afkoelt. Op plaatsen waar de luchtvochtigheid het grootst is, zoals boven een vochtig weiland of in de buurt van een waterplas, heb je de meeste kans op mist.

Mist kan verschillende vormen aannemen en dat maakt het net zo interessant als onderwerp voor fotografen. We onderscheiden onder meer mistbanken, grondmist, regenmist, dichte mist, … Het leuke van mist is dat dit voor een diepte-effect in het landschap zorgt. Het kan bepaalde elementen accentueren (bijvoorbeeld laaghangende mist rond een heuvel), het landschap indelen of bijna een abstract beeld opleveren. Ook met macrobeelden kun je trouwens leuke resultaten bereiken!
 

De belangrijkste regel? Wees snel!
 

Het komt er dus op aan om je ogen goed de kost te geven en zoveel mogelijk interessante composities uit te proberen. Zie je iets dat je leuk vindt? Wees dan snel en leg het onmiddellijk vast. Mist kan namelijk heel vlug van vorm veranderen of helemaal oplossen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: landschapsfotografie, natuurfotografie, mist fotograferen, mistlandschappen fotograferen, camera landschappen

Categorie: Tips & Tricks