vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
abstracte fotografie

Leuk om mee te experimenteren: abstracte fotografie

Net zoals er abstracte schilderkunst bestaat, heb je ook abstracte fotografie. Het is niet omdat je bij fotografie de werkelijkheid vastlegt, dat het resultaat ook onmiddellijk herkenbaar moet zijn. Een compositie van lijnen, vlakken, kleuren en structuren kan even intrigerend zijn als een portret of een landschap. Onze tips.

Wat is abstracte fotografie?


In ‘abstract’ herken je het werkwoord ‘abstraheren’ of weglaten. Bij abstracte, experimentele of conceptuele fotografie worden verwijzingen naar de werkelijkheid dan ook zo veel mogelijk weggelaten. Wat overblijft is een ‘onherkenbaar’ beeld waarbij vooral de compositie van belang is. Erg populair is abstracte detailfotografie. Maar je kunt bijvoorbeeld ook abstracte beelden maken door je film of fotopapier te manipuleren.


1.     Kies je onderwerp met zorg


Ook al blijft het dan onherkenbaar, een abstract beeld staat of valt met een goed onderwerp. Ga dus op zoek naar interessante structuren, kleurschakeringen en contrasten. Geschikte onderwerpen kun je zowel binnenshuis als buiten vinden. Heb oog voor details, want die zijn ideaal om abstracte foto’s van te maken.

Ook kun je een eigen opstelling of installatie maken. Heb je een fotostudio ter beschikking, dan kun je volop experimenteren en dingen uitproberen.


2.     Besteed aandacht aan je compositie


Bij abstracte fotografie is de compositie cruciaal. Gebruik lijnen en kleuren om de aandacht van de toeschouwer te sturen. Kies je voor een drukke of een rustige compositie? Voor felle of zachte kleuren? Ook hier geldt: durf volop te experimenteren.


3.     Ga analoog


Natuurlijk is het perfect mogelijk om met een digitale camera abstracte beelden te maken, maar met een goedkope analoge camera is het des te leuker. Het licht onscherpe resultaat dat je daarmee krijgt, kun je ten volle uitspelen. Polaroids en Lomo-camera’s zijn daarvoor ideaal geschikt.


4.     Combineer foto’s


Liefhebbers van lomografie kennen de techniek maar al te goed: je belichte filmrolletje terugwinden en gewoon een tweede keer belichten. Zo krijg je twee beelden boven elkaar, wat tot interessante resultaten leidt. Een andere mogelijkheid: negatieven combineren in je doka.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: abstract

Categorie: Tips & tricks