vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fotowedstrijd

Je werk insturen voor een fotowedstrijd: hierop moet je letten!

Jaarlijks worden er tal van fotowedstrijden georganiseerd waar je als amateurfotograaf aan kunt deelnemen. Vaak is er een interessante prijzenpot, maar uiteraard is zo’n wedstrijd ook een manier om naam te maken én om je werk te laten beoordelen door professionals. Enkele aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden als je besluit om deel te nemen.

1.Kies met zorg de geschikte fotowedstrijd
 

Aan fotowedstrijden geen gebrek: wie dat zou willen, kan zich elke maand voor meerdere wedstrijden inschrijven. Toch is het een goed idee om een beetje selectief te werk te gaan: vraag je af of de wedstrijd de moeite loont. Is er een prijs, al dan niet in natura? Is er een tentoonstelling aan verbonden? Zul je als deelnemende fotograaf voldoende exposure krijgen?

Kies een wedstrijd die je ligt: bij sommige fotocompetities kunnen er meerdere genres aan bod komen, andere zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in natuurfotografie of in persfotografie.
 

2.Hou je strikt aan de wedstrijdregels
 

Elke wedstrijd heeft een reglement. Misschien ben je zó enthousiast dat je je werk onmiddellijk wil insturen, maar om niet gediskwalificeerd te worden, doe je er goed aan om de regels door te nemen en je er ook aan te houden.

Zo hebben sommige wedstrijden specifieke vormvereisten voor het inzenden van je werk (een bepaald formaat, een gestandaardiseerde naamgeving van je fotobestanden, …), andere vragen je om een motivatie, een biografie of andere extra informatie. Let ook altijd goed op de uiterste inzenddatum van de wedstrijd.
 

3.Ga niet licht over de selectie van je foto(‘s)
 

Voor sommige fotowedstrijden krijg je een specifieke opdracht opgelegd en wordt er nieuw werk verwacht, voor andere kun je een of meerdere beelden uit je archief inzenden. Denk niet dat dit laatste soort wedstrijden per se makkelijker zijn: een goede selectie maken is namelijk een heuse kunst.

Enkele tips:

  • Neem rustig de tijd om je foto’s te bekijken en te beoordelen.
  • Beoordeel je foto’s altijd op groot formaat.
  • Vraag gerust advies aan anderen. Zij hebben mogelijk een andere kijk op jouw werk.
  • Zijn er meerdere categorieën? Kies dan wijs en stuur enkel je sterkste werk in.
     

4.Niet gewonnen? Laat je niet ontmoedigen!
 

Een fotowedstrijd winnen is natuurlijk een hele eer, maar niet iedereen kan bij de gelukkigen zijn. Werd jouw foto niet uitverkoren? Wees dan niet bitter, maar zie het als een aansporing om je nog verder te ontwikkelen als fotograaf.Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fotowedstrijd, fotografie wedstrijd, alle fotowedstrijden, fotowedstrijd dieren, fotowedstrijd natuur, foto inzenden

Categorie: Tips & Tricks