vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
high key fotografie

‘High key’ fotografie: hoe maak je een geslaagde foto met lichte tinten?

Een foto op de ‘normale’ manier belichten is natuurlijk prima, maar misschien wil je verder gaan en experimenteren met donker en licht. Bij ‘low key’ fotografie haal je je duistere kant naar boven en laat je alles buiten je onderwerp in het donker vallen. Vooral bij portretten levert dat mooie, en ietwat dramatische resultaten op. Bij ‘high key’ fotografie kies je dan weer resoluut voor helderheid, en leg je de nadruk op de lichte tonen.

De kenmerken van ‘high key’ fotografie
 

Om een geslaagde ‘high key’ foto te maken, moet je eerst en vooral in slagen om je achtergrond volledig wit te krijgen. Ten tweede fotografeer je je onderwerp op zo’n manier dat er zo weinig mogelijk contrast ontstaat. Terwijl schaduwen de show stelen bij ‘low key’ fotografie, ontbreken donkere vlakken bij ‘high key’ fotografie volledig.
 

Flitsers voor ‘high key’ foto’s
 

Voor ‘high key’ fotografie heb je minstens twee flitsers nodig, waarvan je er eentje achter je onderwerp zet om de achtergrond te belichten, en eentje voor je onderwerp. Bouw je flitsersterkte stelselmatig op om te vermijden dat je belichting te fel wordt of je onderwerp overbelicht raakt. Om contrasten op je onderwerp te vermijden, heb je een aantal mogelijkheden:

  • Werken met een diffusiefilter
  • Indirect flitsen (bijvoorbeeld je flitslicht laten weerkaatsen op het plafond)
  • Een witte paraplu gebruiken
     

Een egaal witte achtergrond creëren
 

Let erop dat je je onderwerp niet té dicht bij de achtergrond zet om de structuur ervan niet te doen opvallen. Een egaal wit vlak is je streefdoel. Het lijkt dus logisch om je onderwerp of model voor een egale, witte achtergrond te plaatsen, maar met de juiste belichting kun je ook andere achtergronden mooi wit maken. Tot slot biedt de nabewerking natuurlijk nog heel wat kansen om je achtergrond perfect te krijgen!Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: high key fotografie, belichting foto, fotografie flitser

Categorie: Tips & Tricks