vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
low key fotografie

‘Low key’ fotografie: haal je donkere kant naar boven!

Een ‘low key’ foto is een beeld waarop alles buiten je onderwerp in het donker valt. In een wereld die wordt gedomineerd door cleane, heldere shots (‘high key’) zijn zulke ‘low key’ foto’s een welkome afwisseling. ‘High key’ fotografie oogt zacht en bevat weinig schaduwen of contrasten, terwijl dat laatste net cruciaal is voor het dramatische effect van ‘low key’ fotografie. Dat levert vooral bij portretten prachtige resultaten op.

De juiste achtergrond is ‘key’
 

Bij ‘low key’ fotografie hoort een zwarte of grijze achtergrond. Je vraagt de persoon die je portretteert ook het best om donkere en effen kleding aan te trekken, want je wil de aandacht niet afleiden van hun gezicht. ‘Low key’ foto’s hoeven niet per se zwart-wit te zijn, maar doordat felle kleuren sowieso geen plaats hebben op zulke beelden, is omzetten naar zwart-wit zeker geen slechte keuze. ‘Film noir’-effect? Check! Krijg je je foto niet voldoende donker? Zet je ISO-waarde dan lager of verklein je diafragma.
 

Belichting bij ‘low key’ fotografie
 

Om een ‘low key’ portret te schieten, hoef je niet per se kunstlicht te gebruiken. Ook met natuurlijk licht kom je een heel eind als je het op de juiste manier manipuleert. Trek de gordijnen bijna volledig toe, totdat er nog slechts een streepje licht doorkomt. Zet je onderwerp in die straal om (een deel van) het gezicht te doen oplichten, en knip uiteraard de lampen in de kamer uit. Laat je model gerust even ronddraaien in de lichtstraal om te ontdekken welke hoek het mooiste is.

Werk je toch liever met studiomateriaal? Dan heb je een verduisterde omgeving nodig, een zwarte achtergrondrol, een flitser en een honingraat softbox. Met de ene lichtbron maak je je onderwerp los van de achtergrond, en met de andere voeg je lichtaccenten toe aan de voorkant. Als je enkel een flitser hebt, dan zet je die het best naast je onderwerp: zo maak je één kant van de foto donker, wat je een contrastrijk beeld oplevert.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: low key fotografie, zwart-wit fotografie, portretfotografie, fotostudio, werken met flits

Categorie: Tips & Tricks