vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fotograferen achter glas

Hoe kun je probleemloos onderwerpen achter glas fotograferen? 5 tips

Of het nu om de inhoud van een etalage gaat, of om een dolfijn in een bassin: als fotograaf kom je vaak interessante onderwerpen tegen die zich achter glas bevinden. Als je daar zonder je instellingen aan te passen een foto van maakt, valt het resultaat meestal dik tegen. Toch is het perfect mogelijk om door glas te fotograferen. Ontdek hoe je dat aanpakt!

1. Fotografeer zo dicht mogelijk tegen het glas
 

Voor een optimaal resultaat houd je je camera het best zo dicht mogelijk tegen het glas. Let er ook op dat je je camera recht houdt om vervorming te vermijden.

Als het mogelijk is, ga dan met je camera tot tegen het glas. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een rubberen zonnekap gebruiken die je helemaal tegen de glaswand aan kunt drukken. Heb je die niet, dan kun je zelf een ring uit een stuk rubber snijden en die tussen je lens en het glas klemmen.
 

2. Vermijd indien mogelijk een flitser
 

Maak bij voorkeur geen gebruik van flitslicht. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat het licht op het glas wordt weerkaatst, wat resulteert in een storende witte vlek op je foto.
 

3. Gebruik de juiste instellingen
 

Is er weinig licht? Gebruik dan een langere sluitertijd, al dan niet in combinatie met een hogere ISO-waarde. Tip: een statief komt in dat geval handig van pas.

Lukt het niet zonder bijkomende belichting? Gebruik dan een externe flitser die je onder een hoek van 45° plaatst, of naar het plafond richt. Een andere optie is om het licht via een muur te laten reflecteren.   
 

4. Gebruik polarisatiefilters
 

Met een (circulaire) polarisatiefilter kun je – weliswaar enkel onder een bepaalde hoek – weerspiegelingen in glas wegfilteren.
 

5. Werk de weerspiegeling weg
 

Is je foto toch verpest door een ongewenste weerspiegeling? Dan kun je die nog altijd proberen weg te gommen met fotobewerkingssoftware. Goed nieuws: een tijd terug ontwikkelden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology een algoritme dat het mogelijk maakt om reflecties automatisch weg te filteren.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fotograferen achter glasbelichting fotografieportretfotografie, leren fotografie

Categorie: Tips & Tricks