vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
polarisatiefilter

Wat is een polarisatiefilter en wat kun je ermee doen?

Net zoals lenzen, een statief en een lichtmeter is een polarisatiefilter een onmisbaar attribuut voor heel wat fotografen. Met zo’n filter kun je felle reflecties verwijderen of reduceren, iets wat via digitale nabewerking niet altijd mogelijk is. Ook kun je voor een rijker contrast zorgen. Een woordje uitleg.

De werking van een polarisatiefilter


Een polarisatiefilter of ‘pola’ is een filter die licht alleen in een bepaalde richting doorlaat. Je kunt de werking ervan vergelijken met een luxaflex.

Een polarisatiefilter monteer je op je objectief. Afhankelijk van hoe je de filter vervolgens verdraait, wordt het invallende licht al dan niet doorgelaten. Op die manier kun je storende reflecties onderdrukken en kleuren en contrasten manipuleren. Een polarisatiefilter werkt het best bij helder zonlicht. Gedurende de dag wisselt het effect ook. Experimenteren is dan ook de boodschap!


Enkele toepassingen
 

  • Ga je naar een museum? Met een polarisatiefilter kun je makkelijker voorwerpen achter glas De filter onderdrukt het spiegelend effect van het glas, zodat de voorwerpen beter zichtbaar worden.
  • Zonder filter is het nauwelijks mogelijk om vissen en planten in een vijver te fotograferen. Met een polarisatiefilter kan dat wel.
  • Een wolkenlucht kun je met een polarisatiefilter meer contrast geven. Het blauw wordt blauwer en het wit witter.
  • Ook om landschappen te fotograferen is een polarisatiefilter erg nuttig. Je kunt er het groen van gras en bomen mooier mee maken.
  • Wil je een regenboog fotograferen? Met een goed ingestelde polarisatiefilter krijg je het beste resultaat.


Vermijd het ‘vignette’


Let op: als je een polarisatiefilter gebruikt, kun je last krijgen van een ‘vignette’ op je foto. Zeker als je een groothoek gebruikt, zul je merken dat de hoeken van je foto donkerder zijn de de rest van het beeld. Plaats je de polarisatiefilter op een andere filter (bijvoorbeeld een UV-filter), dan wordt dit effect nog groter. Vermijden dus!

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: filter

Categorie: Producten