vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
geheugenkaart kiezen

Een geheugenkaart kopen voor je camera: hierop moet je letten

Digitale fotografie heeft zo goed als komaf gemaakt met de traditionele filmrolletjes. In de plaats daarvan worden pas gemaakte beelden in de regel bewaard op geheugenkaartjes die je in je camera stopt, maar die bijvoorbeeld ook in je draagbare computer passen. Maar wat is de beste geheugenkaart? Enkele aandachtspunten …

SD: de meest gebruikte geheugenkaart


Zowel voor digitale camera’s, laptops als smartphones worden SD-kaarten het meest gebruikt. SD staat voor Secure Digital. Het is een geheugenkaart die werkt met een flashgeheugen en gebaseerd is op het oudere tpe MMC (Multi Media Card).

Toch is de ene SD-kaart de andere niet. Zo heb je verschillende groottes, opslagcapaciteiten en snelheden. Let dus goed op wat je precies koopt.


Drie formaten SD-kaarten


SD-kaarten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen:

  • de standaard SD-kaart (32 x 24 x 2,1 mm): deze wordt vooral gebruikt in digitale camera’s en gps-toestellen
  • micro-SD (15 x 11 x 1 mm): wordt vooral gebruikt in mobiele telefoons

Vroeger had je ook nog het formaat mini-SD, dat gebruikt werd in kleine draagbare apparaten, maar dat is tegenwoordig niet meer te verkrijgen.


Andere aandachtspunten


Ook deze criteria zijn belangrijk bij je keuze:

  • de schrijf- en leessnelheid: wordt uitgedrukt in een ‘speed class’ zoals c2, c4, c6, c8 of c10. Soms wordt ook de snelheidsklasse UHS (Ultra High Speed) vermeld: U10 of U30. Dit cijfer wijst op de gegarandeerde minimumsnelheid, uitgedrukt in mb/sec.
  • de opslagcapaciteit: deze varieert van 2 GB tot 64 GB of meer. Afhankelijk van de opslagcapaciteit spreken we over SD, SDHC of SDXC. De meeste fotografen zullen al genoeg hebben aan 8 GB. Weet ook dat één geheugenkaart met een grote opslagcapaciteit duurder is dan meerdere kaarten met minder opslagcapaciteit.
  • het merk: er zijn verschillende fabrikanten van SD-kaarten. Een van de grootste fabrikanten van originele memory cards is LEXAR. Ook ScanDisk, Sony, Agfa en Transcend zijn erg bekend. Kies hoe dan ook altijd voor een merk met een betrouwbare reputatie.


Andere geheugenkaarten


Behalve de bekende SD-kaarten bestaan er ook nog andere geheugenkaarten. Voorbeelden hiervan zijn Compact Flash en XQD-geheugenkaarten. Let er bij de aankoop van dit type kaarten altijd op of deze wel geschikt zijn voor jouw camera.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: geheugenkaart

Categorie: Tips & tricks