vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
vakantiefoto's

Deel je originele vakantiefoto’s met vrienden

Vakantie is het uitgelezen moment om op adem te komen, de batterijen op te laden en … je fotografieskills aan te scherpen. De zoveelste selfie waarop je kinderen proberen de toren van Pisa te ondersteunen? Niet bijster origineel. Hoe je dan wél interessante vakantiefoto’s maakt? Met deze tips ga je te werk als een echte ‘pro’.

Ken je camera
 

Experimenteer voor je op reis vertrekt met de verschillende instellingen en camerastanden. Zo weet je perfect welke instelling of stand je nodig hebt om die fantastische zonsondergang op het strand vast te leggen.
 

Altijd de juiste sluitertijd
 

Vakantiefoto’s worden vaak gekenmerkt door veel beweging: spelende kinderen op het strand, rijdende auto’s in een metropool, lopende dieren in het park, … Door je sluitertijd correct in te stellen breng je beweging scherp in beeld en vermijd je wazige beelden.
 

Een dynamische compositie
 

Een foto van een plein en je partner die pal in het midden poseert? Die brengen we onder in de categorie ‘saai’. Hanteer liever de regel van de gulden snede of de regel van derden. Verdeel je beeld horizontaal en verticaal in drie vakken, door zowel horizontaal als verticaal twee lijnen toe te voegen. Sommige zoekers doen dit automatisch, maar je kan het ook denkbeeldig doen. Plaats vervolgens je onderwerp op één van de kruispunten van de lijnen – oftewel op een derde of twee derde van het beeld.
 

Recht op recht
 

Let op de horizontale en verticale lijnen in beeld. Gebruik de horizon als leidraad, en let er extra op dat hij echt horizontaal door je beeld loopt. Verticale lijnen horen dan weer zoveel mogelijk parallel aan de foto te lopen. Scheve lijnen vallen meteen op en kunnen je foto verpesten.
 

Tip: Probeer de horizon altijd op een derde of twee derde van het beeld te plaatsen om een dynamisch beeld te creëren.


Close-up of ver weg?
 

Als je op het San Marcoplein in Venetië of voor de Big Ben in Londen staat, zal je al snel merken dat 90% van de mensen foto’s neemt vanop dezelfde plek. Durf out-of-the-box te denken en zoek een uniek standpunt op. Soms moet je daarvoor vlakbij je onderwerp gaan staan, soms moet je een stapje (of twee, drie) achteruitzetten.
 

Maak meerdere opnames
 

Deze tip speelt in op de vorige: maak meerdere opnames – van dichtbij en veraf – en ga voor het mooiste resultaat. Schiet je je beelden analoog? Vergelijk de compositie dan voor je het beeld maakt. Ook bij portretten moet je meerdere opnames maken. Zo vermijd je foto’s waarop je medereizigers met gesloten ogen op staan.
 

Spontaniteit is de sleutel
 

Spontane foto’s zijn het meest natuurlijk en dynamisch. Neem foto’s van activiteiten – het liefst op onverwachte momenten – zodat je beweging en emoties in het beeld kan verwerken.
 

Vertel een verhaal
 

Een vakantie is één groot avontuur. Je vakantiefoto’s moeten het verhaal vertellen zonder woorden. Capteer de mensen die je ontmoet, de plekken die je bezoekt en de wegen die je bewandelt. Maak verschillende frames van de verschillende mensen en plaatsen, en breng zo een verhaallijn in je hele ‘vakantieportfolio’.
 

Last but not least
 

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal bij hebt. Extra batterijen en een lader, voldoende SD-kaartjes of filmrolletjes, de juiste lens (of lenzen), … Je hebt weinig aan je fototoestel als je geen batterijen meer hebt, en een andere lens kan een wereld van verschil maken voor bepaalde foto’s. Wees dus op alles voorbereid.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen, fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop

Categorie: Tips & tricks