vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie: hoe maak je respectvol foto's tijdens een begrafenis?

Fotograferen is meestal een plezierige activiteit: je trekt nieuwsgierig de straat op of de natuur in, je legt mooie momenten vast voor bruiden en bruidegoms, of je haalt het mooiste in mensen naar boven met je portretfotografie. Als fotograaf ben je met andere woorden vaak de bevoorrechte getuige van heel wat heugelijke gebeurtenissen. Wanneer je een begrafenis moet fotograferen, liggen de zaken natuurlijk anders. Lees hier hoe je uitvaartfotografie respectvol en professioneel moet aanpakken, want meer en meer mensen willen dit ritueel documenteren en er een herinnering aan overhouden. 

Praat met de betrokkenen
 

Meer nog dan bij bijvoorbeeld het fotograferen van een communie- of ander feest, is het belangrijk dat je je licht opsteekt bij de betrokkenen. Waar willen ze vooral beelden van? Van de ceremonie, van de genodigden, van de eventueel religieuze details of andere details op de locatie, zoals de bloemen of de kist? Zorg dat je een goed beeld hebt van de verwachtingen, want het onderwerp is natuurlijk bijzonder gevoelig en de emotionele waarde van het resultaat des te groter.
 

Onopvallend, maar toch ondernemend
 

Een zwarte outfit en schoenen zijn een must om niet te veel de aandacht te trekken, maar verzamel wél voldoende moed om actie te ondernemen – zonder natuurlijk de ceremonie te verstoren of het zicht van de rouwenden voortdurend te blokkeren. Onthoud dat jij gevraagd werd om foto’s te maken en dat je daarvoor onvermijdelijk eens moet rondwandelen of rechtstaan.
 

Flits: uit den boze
 

Bij uitvaartfotografie gebruik je beter geen flits, omdat die gewoon te storend zou zijn in zo’n situatie. Hoewel de ruimte waarin je moet fotograferen wellicht donker zal zijn, kun je je toch uit de slag trekken door bijvoorbeeld te spelen met je ISO-waarden. Hoe hoger de ISO-waarde waarmee je werkt, hoe korter het duurt om een foto te nemen en hoe meer licht je opvangt. Verder zijn je diafragma en sluitertijd cruciaal. Hoe groter de diafragmaopening, hoe meer licht er aan je sensor kan. De sluitertijd regelt de tijdspanne, of hoe lang het licht op de sensor valt. Let op: hoe langer de sluitertijd, hoe meer kans op onscherpe foto’s.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: uitvaartfotografiebegrafenis fotograferen, fotograferen in donkere ruimtes

Categorie: Tips & Tricks