vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
straatfotografie

Straatfotografie: zo overstijg je het standaardkiekje

Fantastische straatfotografie ligt eigenlijk zomaar voor het rapen. Je hoeft er de elementen niet voor te trotseren, geen dieren voor te besluipen of andere stunts te ondernemen. Het volstaat om aandachtig te zijn voor de alledaagse dingen waar je anders misschien zomaar voorbijloopt – op weg naar je werk of tijdens het boodschappen doen – omdat je ze al zo vaak gezien hebt. Nu, dat is misschien niet het énige dat je moet doen… Onze tips helpen je ook een handje!

Je nieuwe gewoonte: neem je camera al-tijd mee
 

Haal je je fototoestel alleen bij gelegenheden boven, bijvoorbeeld als je op reis gaat of een trouwfeest bijwoont? Breng daar maar snel verandering in als je je op straatfotografie wil werpen. Je moet altijd klaar zijn om net dat ene, bijzondere moment vast te leggen – en al zeker ’s ochtends en ’s avonds, wanneer het licht extra mooie effecten geeft. Buiten je camera heb je trouwens niet veel nodig: je moet snel kunnen reageren en mobiel zijn, dus laat al die extra lenzen maar rustig thuis!
 

Mensen fotograferen op straat: magda?
 

Dat je als fotograaf ook te maken krijgt met de General Data Protection Regulation waar eerder dit jaar zoveel rond te doen was, had je misschien niet meteen verwacht. Toch is het zo. De privacyregels betekenen dat je niet zomaar karakterkoppen op straat mag fotograferen. Als je iemand duidelijk in beeld brengt, moet je toestemming vragen aan de persoon op wie je je lens richt. Wanneer je een sfeerbeeld neemt, en het met andere woorden niet je bedoeling is om iemand duidelijk te portretteren, hoef je geen toestemming te vragen. Als iemand echt bezwaar heeft – sfeerbeeld of niet – stop je je fototoestel natuurlijk het best weg.
 

Straatfotografie in de vingers krijgen


Hoewel spontaniteit essentieel is bij straatfotografie, kun je in het begin het toeval natuurlijk wel een handje helpen door expliciet op zoek te gaan naar bijzondere locaties: een doodlopende straat, een laantje met oude huizen of net een plein omzoomd met flatgebouwen. De kans dat je daar interessante topics tegenkomt, is net iets groter dan naast de snelweg – om een extreem voorbeeld te noemen. Succes!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: straatfotografie, straatfotografie tipsdigitale fotografieGDPR fotografie

Categorie: Tips & Tricks