Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
stockfotografie

Stockfotografie: zo bied je je foto's te koop aan bij de bekendste beeldbanken 

Shutterstock, iStock, Stockphoto.com, … Je kent ze wel: de online beelddatabanken waar je stockfoto’s kunt kopen. Maar hoe kun je als fotograaf zélf je foto’s te gelde maken op zulke sites? We maken je wegwijs in de wereld van de stockfotografie

Wat is stockfotografie? 
 

‘Stock’ betekent letterlijk ‘handelsvoorraad’. Stockfotosites zijn dan ook sites waar je, tegen betaling, de gebruiksrechten kunt kopen op tal van foto’s en afbeeldingen om die te gebruiken op websites, sociale media, tv of in advertenties, presentaties, kranten, tijdschriften, etc. 

Er zijn stockfoto’s te vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk maar aan natuur, werk, ontspanning, samenhorigheid, technologie, etc. Stockfoto’s zijn handig voor ontwerpers, redacteurs of kunstenaars die snel een kwalitatieve afbeelding nodig hebben en niet de tijd of de mogelijkheden hebben om die zelf te creëren. 
 

Hoe het werkt
 

Hoe je je foto’s kunt aanbieden, hangt af van site tot site. In de meeste gevallen moet je eerst via een app of een online formulier enkele samples van jouw foto’s (of video’s of illustraties) aanbieden. 

  • Bij Getty Images en iStock gebeurt dat via de Contributor-app die je gratis kunt downloaden in de App Store van Apple of via Google Play
  • Bij Shutterstock kun je je foto’s opladen via jouw contributor-account of via FTP

Let wel: je foto’s belanden niet automatisch op de site. Eerst worden ze beoordeeld. Begrijpelijk, want stockfotosites willen hun klanten een zekere kwaliteit garanderen. Wazige, slecht gekadreerde of mislukte foto’s halen de selectie niet. 

Worden je foto’s aanvaard en effectief gekocht, dan ontvang je daar royalties voor (een percentage van de prijs die de klant betaalt). 

 

Enkele regels voor stockfoto’s 
 

Als je een zakcentje wil verdienen met stockfoto’s, is het cruciaal dat je beelden aanbiedt waar effectief vraag naar is. Foto’s van jouw familiefeesten of avondjes uit zullen waarschijnlijk weinig mensen interesseren. Probeer algemene concepten te illustreren en bedenk vooraf in welke context jouw beelden tot hun recht komen. Hoe universeler de foto’s, hoe waarschijnlijker het is dat ze effectief gebruikt zullen worden en jij er iets aan verdient. 

Belangrijk is dat er geen merknamen of logo’s in beeld komen. Is dat toch het geval? Werk ze dan weg met Photoshop of andere beeldbewerkingssoftware. 

Ten slotte moet je van elke persoon die herkenbaar in beeld komt de schriftelijke toestemming krijgen om zijn of haar beeltenis te gebruiken. Ook voor het tonen van bepaalde eigendommen (zoals een woonhuis of een bedrijfspand) heb je een toestemming nodig. 



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: beeldbanken, stockfoto, wat is een stockfoto, stockfoto sites, stock foto’s verkopen, stockbeelden, foto website 

Categorie: Tips & Tricks