vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
groepsportret

Familiefeest? Zo maak je een geslaagd groepsportret

Januari is traditioneel een maand vol familiefeesten, recepties en andere gelegenheden waar veel volk samenkomt. Neem jij je camera mee als je gaat ‘nieuwjaren’? Dan wil je uiteraard ook thuiskomen met enkele geslaagde groepsportretten. Ziehier onze tips voor leuke foto’s met alle ooms, tantes, neven en nichten.

Een mooi groepsportret


Het groepsportret – een portret van meerdere personen samen – is een eeuwenoud, maar nog steeds erg geliefd genre. In de schilderkunst kende het zijn hoogtepunt ten tijde van de Renaissance en de Barok, maar ook vandaag is het nog altijd populair – net als in de fotografie.

Een mooi groepsportret maken vereist niet alleen technische kennis, je moet ook een groep mensen kunnen aansturen. Er komt dus wel wat regie bij kijken …


De belangrijkste aandachtspunten


Voor een geslaagd groepsportret moet je met heel wat verschillende zaken rekening houden.

  • Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg ervoor dat iedereen op zijn gemak is, de juiste kleding draagt en weet dat er een foto genomen zal worden.
  • Kies een geschikte locatie. Bij een groepsportret ligt de focus weliswaar op de mensen, maar ook de achtergrond mag je niet verwaarlozen.
  • Zorg voor coherentie. Het moet duidelijk zijn dat iedereen op je foto tot dezelfde groep behoort. Dat kun je doen door de mensen dicht tegen elkaar te plaatsen, maar ook door bepaalde kleuren te laten terugkomen in hun kleding.
  • Goede belichting is cruciaal. Zorg dat ieders gezicht duidelijk uitgelicht is en vermijd zeker storende schaduwvorming.


Wees creatief


Een goede fotograaf gaat verder dan de traditionele mensen-op-een-rij-kiekjes. Durf zeker te experimenteren met de compositie.

Kies ook je eigen positie ten opzichte van de groep met zorg. Vooral bij grote groepen is het een goed idee om voor een vogelperspectief te opteren. Door op een trapje te gaan staan of uit een raam te fotograferen, kun je ieders gezicht goed in beeld brengen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: groepsfoto

Categorie: Tips & tricks