compactcamera

Een compactcamera kopen: hiermee moet je rekening houden

Voor een snelle snapshot, een leuk vakantiekiekje of een spontane foto onder vrienden is het niet per se nodig om een gesofisticeerde spiegelreflexcamera of zelfs een systeemcamera mee te zeulen. Dan volstaat in veel gevallen je smartphone, maar – als je toch wat meer opties wil – is een compactcamera aangewezen

Ideaal voor beginners en reizigers
 

Als je (nog) niet van plan bent om je te verdiepen in de vele mogelijkheden van een spiegelreflexcamera, dan is een compactcamera waarschijnlijk een veel betere – en soms goedkopere – optie. Ook als je vaak reist, is het een goede keuze. Een compactcamera is, zoals de naam doet vermoeden, een stuk kleiner en lichter dan andere fototoestellen.


De soorten compactcamera’s


Het belangrijkste kenmerk van compactcamera’s is dat ze geen verwisselbare lens hebben. Sommige hebben wel een behoorlijk groot zoombereik en je kunt  er ook makkelijk kleine objecten beeldvullend mee fotograferen (macro-functie).

Er bestaan verschillende soorten compactcamera’s, elk met andere eigenschappen. Kies dus een type in functie van jouw behoeftes.

  • Travelcamera: een kleine camera met een behoorlijk zoombereik, ideaal voor op reis.
  • Superzoomcamera: een iets grotere camera met ruime zoommogelijkheden.
  • Geavanceerde compactcamera: een toestel voor wie fotokwaliteit en betrekkelijk veel instellingsmogelijkheden belangrijker vindt dan een groot zoombereik.
  • Outdoorcamera: een valbestendige camera die bovendien stof- en waterdicht is. Ideaal voor wie graag sport of aan trekking doet.


Let op de kwaliteit van de sensor


Doordat een compactcamera kleiner en goedkoper is dan een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is de gebruikte sensor logischerwijze ook kleiner. Dat gaat ten koste van de beeldkwaliteit, want er zijn bij zulke toestellen meer pixels op een kleinere ruimte, zeker in de minder goede lichtomstandigheden.

Sommige merken kiezen bewust voor minder pixels op die kleinere sensoren. Dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit, maar een kleiner formaat van foto’s. Gelukkig evolueert de technologie snel en bestaan er vandaag ook compactcamera’s met een sensor die een groot aantal megapixels combineert met een goede beeldkwaliteit. Tevens zijn er een aantal merken die compactcamera’s maken die een grotere sensor hebben dan gebruikelijk is. Dat wordt veelal gecombineerd met een kleiner zoombereik, en grotere lichtsterkte van de lens. Dit resulteert dan in een betere opnamekwaliteit .

Op zoek naar een compactcamera? Bekijk dan zeker ons uitgebreide aanbod. Grobet heeft compactcamera’s van onder meer Canon, Sony, Ricoh, Panasonic, Fujifilm en Nikon.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: compactcamera

Categorie: producten