vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
reflectiescherm

Het noorderlicht fotograferen? Zo leg je de magie vast

Het noorderlicht of aurora borealis is een van de meest intrigerende natuurfenomenen ter wereld. Logisch dus dat heel wat fotografen naar IJsland, Lapland of andere noordelijke oorden trekken om het op de gevoelige plaat vast te leggen. Om het noorderlicht te fotograferen heb je niet alleen een flinke portie geluk nodig, maar ook het juiste materiaal. Lees aandachtig onze tips, zodat je niet alleen op het moment zelf met open mond kan kijken naar wat zich voor je ogen afspeelt, maar er ook nadien met volle teugen van kunt genieten. Dat je vrienden gegarandeerd jaloers worden bij het zien van je foto’s is natuurlijk mooi meegenomen!

Kies een goede locatie
 

Om aurora borealis in al haar glorie te fotograferen, moet je je locatie met zorg kiezen. Lichtvervuiling is uit den boze, maar verder doe je er goed aan om een plek te kiezen met een interessant voorwerp op de voorgrond, zoals een meer, een berg, besneeuwde boomtoppen of een charmant houten huisje. Zo worden je foto’s van het noorderlicht extra interessant en mysterieus.
 

Camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen
 

Je behaalt de mooiste resultaten door je systeemcamera of spiegelreflexcamera (op een statief!) op handmatige stand te zetten en een sluitertijd tussen 15 en 25 seconden te kiezen. Soms beweegt het noorderlicht zo snel dat je het enkel te pakken krijgt met een superkorte sluitertijd – en dan heb je een hoge ISO-waarde nodig. Daarnaast hangt de ideale ISO-waarde af van je toestel en van de hoeveelheid licht. We kunnen tussen 200 en 1600 aanbevelen, maar probeer ze zo laag mogelijk te houden om ruis te vermijden.

Het diafragma stel je dan weer in tussen F 2,8 en 5,6 (ga eerder naar een kleinere opening als je wil vermijden dat de voorgrond wazig wordt). De perfecte instellingen zijn echter moeilijk te bepalen, omdat veel afhangt van de intensiteit van het noorderlicht. Experimenteren is dus de boodschap!
 

Algemene tips
 

Tot slot geven we je graag nog enkele algemene tips mee om het maximum uit je fotografie-ervaring te halen.

  • Stel het schermpje van je camera niet té helder in, want anders creëer je hinderlijk licht voor je medetoeschouwers (en kun je last krijgen van je ogen, die wellicht al aan het donker gewend zijn wanneer je begint te fotograferen).
  • Omhul de poten van je statief eventueel met buisisolatie. Zo blijft het comfortabel om ze in de bittere koude vast te nemen.
  • Zet je camera op interval, zodat je om de paar seconden automatisch een foto neemt.
     

En vooral: niet vergeten te genieten!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: noorderlichtnoorderlicht fotograferen, camera-instellingen noorderlicht, foto’s poollicht, noorderlicht zien, aurora borealis, poollicht

Categorie: Tips & Tricks