vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
wanneer fotograferen met statief

Fotograferen: wanneer kun je echt niet zonder statief?

Een statief is een handig hulpmiddel om in ‘moeilijke’ omstandigheden scherpe foto’s te maken. Misschien vraag je je als beginnend fotograaf af wanneer je een statief moet gebruiken en wanneer fotograferen prima lukt zonder. Een woordje uitleg.

Wanneer fotograferen met statief?
 

Een van de belangrijkste oorzaken van mislukte foto’s is beweging. Zelfs heel kleine bewegingen kunnen al resulteren in onscherpe beelden. Hoe langer de sluitertijd die je gebruikt, hoe groter de kans op bewogen foto’s. Heeft jouw camera of objectief een functie voor beeldstabilisatie? Dan kun je weliswaar net iets langere sluitertijden gebruiken, maar ook deze elektronische hulp heeft zijn limieten. De beste oplossing voor het probleem is eenvoudig: met een statief zet je je toestel vast en minimaliseer je de bewegingen, zelfs bij langere sluitertijden.

Om te bepalen of het aangewezen is om een statief te gebruiken, bestaat er een vuistregel: als de brandpuntafstand groter is dan de sluitersnelheid in milliseconden, dan is de kans op bewogen beelden reëel en haal je er dus maar beter een statief bij.

Daarnaast is het ook handig dat je met een statief je standpunt bewaart: je kunt meerdere foto’s na elkaar nemen die op exact dezelfde manier gekadreerd zijn.
 

Handig bij tal van genres
 

Er zijn heel wat situaties die vragen om een statief:

  • Nachtfotografie: in donkere omstandigheden ben je verplicht om langere sluitertijden te gebruiken.
  • Landschapsfotografie: een statief met waterpas is handig om de horizon écht horizontaal te houden. Ook vermijd je met een statief dat je in de problemen komt bij zonsopgangen en -ondergangen.
  • Natuurfotografie: met lange teleobjectieven heb je langere sluitertijden nodig en wordt elke trilling uitvergroot.
  • Macrofotografie: ook met macro-objectieven merk je snel het effect van trillingen.
  • Studiofotografie: door een statief te gebruiken kun je je beter focussen op je onderwerp en je kadrering, zeker als je een (draadloze) ontsteker gebruikt. Ook een model regisseren is makkelijker met een statief.
     

Het juiste statief kiezen
 

Welk type statief het meest geschikt is voor jouw soort fotografie, hangt af van verschillende factoren. Onder meer het gewicht, de hoogte, het materiaal en het type statiefkop spelen een rol. Weet je niet welk statief gekozen? Laat je dan zeker adviseren. Neem daarvoor gerust contact op of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: camera statief, statief fototoestel, statief fotografie

Categorie: Tips & Tricks