vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
softbox

Fotograferen met een softbox: hou controle over het licht

Als je van plan bent om je te wijden aan studiofotografie, is een softbox simpelweg onmisbaar. Maar wat doet zo’n softbox precies en hoe werkt deze lichtomvormer? Je ontdekt het in dit artikel!

Wat is een softbox?
 

Een softbox is een bepaald type lichtomvormer of light modifier. Het is een stuk studiogereedschap dat vormgeeft aan het licht dat uit je studioflitsers komt. Door gebruik te maken van een softbox kun je het licht dat op je onderwerp valt veel beter controleren.

Een softbox bestaat in de regel uit twee delen: een frontscreen en een diffuser. Afhankelijk van het type kunnen de grootte en de vorm (vierkant of rechthoekig) van de softbox variëren.
 

De werking

Een softbox zit in een behuizing die met een bajonetaansluiting wordt vastgemaakt op een studioflitser (of een andere lichtbron). Een softbox bevat minstens één puntlichtbron, waarvan het licht binnenin gereflecteerd wordt. Op die manier ontstaat er in de softbox een zeer egaal licht.

In welke richting dat licht de softbox verlaat, hangt vooral af van de vorm. Sommige softboxes zijn nog voorzien van een extra laag diffusiemateriaal, die het licht nóg egaler maakt en meer verspreidt.
 

Een softbox … of een octabox?
 

Als je met modellen werkt – en zeker als je veel extreme close-ups maakt – zul je merken dat een softbox voor een rechthoekige reflectie in de ogen zorgt. Ook bij andere blinkende voorwerpen krijg je trouwens dat effect. Omdat dit storend kan zijn, opteren sommige fotografen ervoor om in plaats van een softbox een achthoekige octabox te gebruiken. Die zorgt voor achthoekige reflecties, wat natuurlijker overkomt.
 

Een softbox kopen?
 

Op zoek naar een softbox of octabox? Neem zeker een kijkje in onze webshop, kom langs in onze winkel in Antwerpen of neem contact op voor meer informatie.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: softbox, fotograferen met softbox, octabox, diffuser, lichtomvormer, studio fotografie

Categorie: Tips & Tricks