vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
zoomlens

Zoomlens versus prime-lens: de pro’s en contra’s

Ben je op zoek naar een objectief voor je reflexcamera? Dan heb je de keuze tussen een zoomobjectief of een prime-objectief. Maar wat is precies het verschil tussen beide? En wat zijn de voor- en nadelen?

Het verschil tussen een zoomlens en een prime-lens


Om correct te zijn moeten we eigenlijk spreken over een zoomobjectief en een prime-objectief. Nochtans worden de termen zoomlens en prime-lens veel vaker gebruikt.

Een zoomobjectief is een lenzenstel met een variabele brandpuntsafstand. Met een simpele draai- of schuifbeweging (of met een motortje) kun je de brandpuntsafstand en dus de beeldhoek aanpassen. Zo kun je makkelijk verschillende composities uitproberen zonder je te verplaatsen.

Een prime-objectief (ook kortweg prime genoemd) heeft een vaste brandpuntsafstand. Er bestaan verschillende types, van groothoeklenzen tot telelenzen.


De voordelen van een zoomlens


Tegenwoordig zijn zoomlenzen bijzonder populair. Daar zijn uiteraard goeie redenen voor. Vooral de flexibiliteit van zulke objectieven vallen in de smaak bij heel wat fotografen.

  • Als je gaat fotograferen volstaat het om één zoomobjectief mee te nemen in plaats van meerdere prime-objectieven van bijvoorbeeld 14, 50 en 85 mm.
  • Een zoomlens is in verhouding goedkoper, want je spaart er wel een reeks prime-lenzen mee uit. Uiteraard zijn er erg dure professionele zoomlenzen.
  • Zoomlenzen zijn ideaal voor genres zoals huwelijksfotografie of sportfotografie, waarbij je niet altijd de mogelijkheid hebt om snel dichter bij je onderwerp te gaan staan.


De voordelen van een prime-lens


Natuurlijk zijn er ook argumenten pro prime-lenzen:

  • Over het algemeen bieden prime-lenzen betere kwaliteit en zorgen ze voor heel heldere en scherpe beelden. Ze hebben met andere woorden een groter scheidend vermogen.
  • Omdat prime-objectieven eenvoudiger zijn qua constructie zijn ze in de regel goedkoper dan zoomobjectieven. Al bestaar er ook dure, professionele prime –lenzen.
  • Prime-objectieven zijn dikwijls in verhuoiding ook lichter.
  • Ze zijn hebben een grotere lensopening (apertuur), die doorgaans sneller opent.


Hoe bepaal je je keuze?


Je merkt dat er voor beide types objectieven wel iets te zeggen valt. Of je best af bent met een zoomobjectief of met een prime-objectef hangt af van een aantal factoren. Spelen zeker een rol:

  • je budget
  • het belang dat je hecht aan draagbaarheid
  • de stijl van fotografie die je beoefent

Vaak wordt gezegd dat zoomlenzen vooral gebruiksgemak bieden, terwijl je met een set prime-lenzen creatiever uit de hoek kunt komen.

Ben je op zoek naar een geschikt objectief? Bekijk dan snel ons ruime assortiment. Heb je nog vragen over zoomlenzen of prime-lenzen? Neem gerust contact met ons op.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: cameralenzen

Categorie: Tips & tricks