Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
portfolio

Als fotograaf een portfolio samenstellen: zó doe je dat

Als je al enige tijd bezig bent met fotografie, is het zinvol om even terug te blikken op je verzamelde werk en een portfolio samen te stellen. Zo kun je potentiële klanten en andere geïnteresseerden een staaltje van je kunnen tonen. Maar hoe pak je dat het best aan, zo’n fotoportfolio samenstellen? Ontdek onze tips.

Wat is een portfolio?
 

Een portfolio is het visitekaartje van een fotograaf. Met een beperkte, maar representatieve selectie van je beste foto’s kun je mensen tonen tot wat je zoal in staat bent. Maar een porfolio samenstellen is niet zo makkelijk. Want wat zijn immers je ‘beste’ foto’s? En tot wie wil je je met zo’n portfolio richten? Geen onbelangrijke vragen, want je portfolio kan bepalend zijn om een opdracht al dan niet binnen te halen.
 

De juiste vorm voor je portfolio
 

Vroeger waren portfolio’s tastbare fotomappen die je met je mee moest zeulen naar klanten. In het digitale tijdperk kies je natuurlijk voor een online portfolio. Toch blijft de vraag hoe je je werk het best presenteert. Met een eigen website heb je veel vrijheid. Zo kun je kiezen voor fotogalerijen in verschillende categorieën. Maar tegenwoordig kan ook een Instagram-of Facebook-profiel prima dienstdoen als portfolio.
 

Een representatieve selectie van je werk
 

Met je portfolio wil je tonen waar je goed in bent en welk soort foto’s klanten van jou mogen verwachten. Specialiseer je je bijvoorbeeld in huwelijksreportages, zorg dan dat je voornamelijk dat soort foto’s laat zien.

Onthoud ook: less is more. Toon dus liever vijf steengoede foto’s, dan een hele resem middelmatige beelden. Kies voor foto’s die emoties overbrengen – tenzij je je natuurlijk specialiseert in productfotografie – en die technisch op punt staan.

Laat je gerust bijstaan door anderen bij het maken van je selectie. Vaak ben je zelf niet de meest geschikte persoon om je eigen werk vanuit het standpunt van een potentiële klant te beoordelen.

Ten slotte iets waar je misschien niet bij stilstaat: denk ook na over de volgorde van de beelden die je toont. Gooi niet zomaar alles op een hoop, maar creëer een logische opbouw en probeer een verhaal te vertellen.



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: portfoliofotoportfolio, portfolio fotografie, portfolio fotograaf, portfolio samenstellen, online portfolio, portfolio maken, portfolio map

Categorie: Tips & Tricks