Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
waterval

Bewegend water fotograferen: zó doe je dat!

De kracht van een klaterende waterval, de magie van een speels fonteintje of de rust van een kabbelende rivier op foto vastleggen is geen sinecure. De werkwijze lijkt een beetje op die van vuurwerk fotograferen, waarbij je ook een indrukwekkend bewegings- en lichtspektakel moet zien te vatten in een stilstaand beeld. Geen idee hoe je hieraan begint? Lees hier alles over bewegend water fotograferen.

Sluitertijd: cruciaal om beweging vast te leggen


Bij het fotograferen van bewegend water – of van beweging tout court – is de juiste sluitertijd cruciaal. Een korte sluitertijd zorgt ervoor dat de waterval of rivier van je keuze ‘bevriest’ of lijkt stil te staan. Een mooier (en zeker dynamischer) effect krijg je met een langere sluitertijd. Let op: hoe langer je sluitertijd, hoe waziger en abstracter het resultaat, dus overdrijf hier zeker niet mee. Een statief is een goed idee om te vermijden dat je foto één grote waas wordt. Als je sluiter lang openblijft, kan namelijk de minste beweging je foto verpesten.


Overbelichting vermijden


Bij bewegend water komen heel wat verschillende tinten en helderheden kijken – van de lichtweerkaatsende rivier tot de donkere beplanting op de oever. Om dit hele spectrum in een enkele foto te vatten, kun je een ND-filter (Neutral Density Filter) of een eenvoudige ‘grijsfilter’ voor je lens monteren. Zo’n filter zorgt ervoor dat er minder licht tot bij de sensor van je fototoestel geraakt, waardoor je overbelichting vermijdt. Een andere, iets arbeidsintensievere optie is om een fotoreeks te maken van dezelfde beelden met telkens een verschillende belichtingen – al dan niet in combinatie met een grijsfilter – en ze met gespecialiseerde software te combineren tot een mooi geheel.


Verschillende bezoeken aan eenzelfde locatie


Heb je een leuke plek gevonden om bewegend water te fotograferen? Laat het dan niet bij slechts één bezoekje, maar keer ernaar terug om te ontdekken hoe de natuur en het landschap doorheen de seizoenen veranderen!​


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: water, natuur, natuurfotografie

Categorie: Tips & tricks