vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
vuurwerk

Gelukkig Nieuwjaar! Zo kun je het best vuurwerk fotograferen

Bij Nieuwjaar hoort vuurwerk. En dat kan erg spectaculair zijn. Wil je de volgende keer graag foto’s maken van dat indrukwekkende lichtspektakel? Dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Ontdek onze tips om vuurwerk te fotograferen.

Vuurwerk fotograferen: de struikelblokken


Misschien heb je ooit al geprobeerd om vuurwerk te fotograferen en slaagde je er niet in om scherpe beelden te maken. Het probleem ligt meestal bij de belichting en de sluitertijd. Laat je de camera automatisch de instellingen kiezen, dan zullen de meeste foto’s overbelicht zijn, omdat vuurwerk zich tegen een zwarte achtergrond afspeelt. Als je foto’s uit de hand neemt, is de kans bovendien groot dat de beelden door de lange sluitertijd bewogen zullen zijn.


1. Gebruik een statief


Om bewegingsonscherpte van de omgeving te voorkomen is het een goed idee om je camera op een statief te zetten. Met de meeste camera’s kun je namelijk niet zo goed uit de hand fotograferen in het donker.

Denk ook na over je positie. Vaak is het een goed idee om wat hoger te gaan staan, bijvoorbeeld op het balkon van een appartement. Vuurwerk fotograferen vanuit vogelperspectief levert meestal betere resultaten op dan wanneer je gewoon op de begane grond staat.


2. Stel je camera handmatig in


Om vuurwerk te fotograferen kies je het best een ISO-waarde van 100 of 200. Zo voorkom je ruis. Als diafragma kies je voor f/8 of f/11. Dat is ideaal voor de juiste scherptediepte en het houdt ook de gloed van de vuurpijlen binnen de perken. De witbalans laat je gewoon op automatisch staan.


3. Experimenteer met de sluitertijd


Met de sluitertijd van je camera kun je een beetje experimenteren. Een langere sluitertijd zorgt voor meer ‘slierten’ en lichtstrepen. Je hoeft daarvoor niet tot het uiterste te gaan: in de meeste gevallen is een sluitertijd tussen de 1/10 en 2 à 3 seconden ideaal.

De duur van de sluitertijd hangt ook af van hoeveel vuurpijlen je tegelijk in beeld wil brengen. Hoe sneller het vuurwerk na elkaar wordt afgeschoten, hoe korter je je sluitertijd wil houden. Anders krijg je één grote lichtvlek op je foto. Belangrijk is ook dat je op het juiste moment afdrukt: niet als de vuurpijl nog afgeschoten wordt, maar nét op het moment dat hij ontploft.


4. Wees creatief


Ten slotte de belangrijkste tip: wees origineel en probeer de clichés te vermijden. Breng bijvoorbeeld ook de omgeving (het strand, de stad, …) in beeld en kies voor een interessante compositie.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: vuurwerk

Categorie: Tips & tricks