vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
bokeh

Wat is bokeh en hoe helpt het je om mooie foto's te maken?

Op Instagram bestaan er filtertjes voor (al benaderen die ‘the real deal’ amper), maar ook door de juiste lens op je fototoestel te monteren en te spelen met het diafragma kun je een bokeh-effect creëren. Bo-qué? We kennen allemaal prachtige foto’s met een groot verschil tussen scherpte en onscherpte: een voorwerp of persoon op de voorgrond is scherp, maar de achtergrond loopt zacht in elkaar over en is onscherp. Dit laatste is bokeh – een term afgeleid van het Japanse woord voor ‘waas’. Ook lichtpuntjes die buiten het scherptegebied veranderen in zachte, ronde bollen zijn bokeh. Het resultaat is mooi en vaak feeëriek, maar hoe krijg je het nu voor elkaar?   

Scherpe voorgrond, wazige achtergrond: diafragma doet het ‘em!
 

Voor een foto met bokeh-effect – of een scherpe voorgrond en een vage achtergrond – heb je een grote lensopening nodig, en dus een klein diafragmagetal (bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.8). Zodra je focust op het voorwerp dat je scherp wil hebben, merk je dat al de rest errond wazig wordt.
 

Met je neus op je onderwerp
 

Om een mooie bokeh te creëren, helpt het bovendien om het voorwerp van je interesse van heel dichtbij te fotograferen. Hoe dichter je erbij staat, hoe makkelijker je onderwerp zich lijkt los te rukken van zijn omgeving en de achtergrond onscherp wordt. Als je je onderwerp niet fysiek kunt benaderen, kun je nog altijd je toevlucht nemen tot een zoomlens natuurlijk.
 

Bokeh: vooral voor macro- en portretfotografie
 

Niet elk onderwerp leent zich voor het bokeh-effect. De meeste fotografen proberen bokeh in macro- en portretfotografie te krijgen. Ook een achtergrond met lampionnetjes of andere kleine lichtbronnen zoals straatlantaarns of kerstverlichting vraagt om een bokeh, zodat de lampjes in wazige stipjes transformeren. Zo’n effect kun je overigens ook uitlokken met de reflectie van licht, onder meer op een metalen voorwerp of in het water.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: ISO-waardebokeh, portretfotografie, macrofotografie, belichting foto, diafragma

Categorie: Tips & Tricks