vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
aspect ratio

Dit zijn de meest gebruikte aspect ratio’s bij fotografie

Aspect ratio of lengte-breedteverhouding is de manier waarop de lengte van een foto zich verhoudt tot de breedte. Hoewel je er als amateurfotograaf misschien niet meteen bij stilstaat dat dit van belang kan zijn, wordt je vergissing meteen duidelijk als je foto’s wil afdrukken op 18 bij 13 centimeter en je ze in 3:2-verhouding hebt genomen. Je krijgt dan namelijk te maken met snijverlies op de lange kant, en dat kan je hele compositie in de war sturen. Lees snel verder om alle details over aspect ratio te leren kennen!

Foto’s laten afdrukken op standaardformaat
 

Hoewel veel mensen hun fotoboeken tegenwoordig digitaal ontwerpen, heeft het nog altijd zijn charmes om je vakantie- of familiekiekjes individueel te laten afdrukken – als het niet is om in een fotoalbum te plakken, dan misschien wel om aan de ijskast te hangen met een leuke magneet of om ingekaderd op je bureau te installeren. Wil je je foto’s op het standaardformaat van 10 bij 15 centimeter laten afdrukken, dan doe je er goed aan om je camera in te stellen op een aspect ratio van 3:2.

Instellen? Je leest het goed! Hoewel de aspect ratio van oudere digitale camera’s vastlag (een sensor van 23,6 op 15,8 millimeter had bijvoorbeeld een lengte-breedteverhouding van 3:2), heb je bij modernere modellen de keuze.
 

Aspect ratio’s van beeldschermen
 

Traditionele beeldschermen hebben een aspect ratio van 4:3, en die beeldverhouding is ook vandaag nog populair in de fotografie. Moderne breedbeeldschermen worden dan weer gekenmerkt door een 16:9-verhouding – een verhouding die goed zou overeenstemmen met de beeldverhouding van onze eigen ogen. Omdat het de standaardverhouding is van langspeelfilms, zien foto’s met een aspect ratio van 16:9 er meteen cinematografisch uit – tenminste, als het onderwerp er zich toe leent.

Instagram Stories, met hun breedte van 1080 pixels en hun hoogte van 1920 pixels, vragen ook om een 16:9-verhouding. De foto’s die je op het socialmediaplatform effectief publiceert, worden dan weer standaard bijgesneden tot een 1:1 aspect ratio, en dat is soms opletten geblazen, want niet elke foto komt tot zijn recht in zo’n vierkante look. Benieuwd wat werkt? Experimenteer er gerust op los!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: aspect ratio, beeldverhouding fotografie, lengte-breedteverhouding foto, foto’s bijsnijden

Categorie: Tips & Tricks