vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
dioptrie

Betere foto’s maken dankzij de juiste dioptrieregeling

Of je nu een beginnend of een (semi)professioneel fotograaf bent: je weet maar al te goed dat de juiste camera-instellingen een wereld van verschil kunnen betekenen in je zoektocht naar het perfecte plaatje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sluitertijd, ISO-waarde en het diafragma. In dit artikel zoomen we in op de dioptrieregeling – een aspect dat vaak onderbelicht blijft en toch cruciaal is om je camera goed af te stellen.

Dioptrie regelen
 

De sterkte van een lens wordt uitgedrukt in dioptrie. Met een dioptriemeter kun je de focus van je lens aanpassen aan je eigen oog. Elke fotograaf heeft namelijk een uniek paar ogen, waardoor de ideale focus ook voor iedereen weer anders is. De meeste fototoestellen hebben een ingebouwd systeem om de dioptrie mee te regelen, in de vorm van een klein tandwieltje naast de zoeker (links- of rechtsboven). Draai daaraan terwijl je je oog voor de zoeker houdt om een focus te vinden die voor jou optimaal is. De meeste fotografen zijn gebaat bij kleine aanpassingen. Ben je verziend, dan draai je de knop in de richting van het plusje om het beeld scherp te krijgen. As je bijziend bent, moet je in de richting van het minnetje draaien.
 

Correctielenzen
 

Krijg je het beeld niet scherp met de handelingen die we hierboven beschreven, dan heb je misschien een correctielens nodig. De meeste camera’s beschikken over een dioptrieregeling die van -2 tot +1 reikt, maar dat is voor sommige fotografen niet voldoende, bijvoorbeeld als ze hun bril liever niet dragen tijdens het fotograferen. Met een afzonderlijke zoekercorrectielens kunnen zij dan scherpstellen. Welk type correctielens je nodig hebt, hangt af van je camera.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: dioptrie, dioptrie regelen, camera-instellingen, correctielens, zoekercorrectielens

Categorie: Tips & Tricks