vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fototechnieken

3 minder bekende fototechnieken uitgelicht

In tijden van Photoshop en andere digitale beeldbewerkingsprogramma’s zijn er talloze mogelijkheden om aan foto’s speciale effecten toe te voegen. Toch mogen we niet vergeten dat het ook perfect haalbaar is om zonder nabewerking bijzondere foto’s te creëren. We overlopen enkele speciale, maar analoge fototechnieken.

1. Een beeld wazig maken met soft focus
 

Ben je op zoek naar een dromerige, mysterieuze sfeer? Dan kun je daarvoor een softfocusfilter gebruiken, die delen van het beeld enigszins wazig maakt. Wil je helemaal ‘oldschool’ gaan? Smeer dan wat vaseline op een UV-filter of een neutrale voorzetlens. (Let op: breng de vaseline nooit rechtstreeks op de cameralens zelf aan.) Het softfocuseffect kun je ook bereiken door aan de slag te gaan met gaas of een nylonkous – of door je lens even te beademen.
 

2. De aandacht richten met vignettering
 

Vignettering is het afnemen van de helderheid in de hoeken van je beeld. Dit effect kan onbedoeld optreden bij slechte objectieven of als je een zonnekap verkeerd gebruikt. Toch kun je vignettering ook bewust nastreven om de aandacht van de kijker te richten op het centrum van je beeld. Bevestig een vel zwart papier met een elastiekje rond je lens om het effect te creëren. Door het papier naar voren of naar achteren te schuiven komen de randen meer of minder in beeld.
 

3. Landschappen fotograferen met een grijsverloopfilter
 

Om bij landschappen het contrast tussen de lucht en de grond te verkleinen kun je gebruikmaken van een gradueel overlopende ND-filter (Neutral Density filter) of grijsverloopfilter. Dat is een filter waarvan de ene helft doorzichtig is en de andere geleidelijk naar grijs verloopt. Het grijze gedeelte van de filter houdt het licht tegen, terwijl het transparante gedeelte dat niet doet. Door je filter op de horizon te richten zorg je ervoor dat zowel in de lichte als in de donkere delen van je beeld voldoende detail te zien is.
 

Fototechnieken correct gebruiken
 

Speciale effecten zijn natuurlijk leuk, maar het is een kunst om ze met mate te gebruiken. Houd daarom altijd voor ogen welk soort beeld je precies wil bereiken en beslis in functie daarvan of je al dan niet met effecten aan de slag gaat.Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fototechniekenfotografische technieken, fotografie tips, foto bewerken, speciale fototechnieken, foto tips

Categorie: Tips & Tricks