Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
360 graden foto

Zo maak je geslaagde 360-graden-foto’s

Je hebt ze ongetwijfeld al gezien op Facebook: 360-graden-foto’s. Die kunnen best spectaculair zijn, want als kijker zit je als het ware ín het beeld. Zulke foto’s bekijken is leuk, maar ze zelf maken is natuurlijk nog veel interessanter. Ontdek hoe je te werk gaat.

Spectaculairder dan panoramafoto’s

Panoramafoto’s zijn al erg verbluffend, maar 360-graden-foto’s gaan nog een stuk verder. In plaats van een vast, stilstaand beeld, creëer je eigenlijk een interactieve omgeving die de kijker zelf nader bekijkt door zijn smartphone te kantelen of door met zijn muis te bewegen. Bekeken door een VR-bril is het resultaat al helemaal opzienbarend.

Aangezien virtual reality sterk in opmars is – zowat alle belangrijke techbedrijven zetten er vandaag op in – zal de populariteit van 360-graden-foto’s alleen maar toenemen.

Met een speciale camera …

Wist je dat er speciale 360-graden-camera’s bestaan? Vaak hebben ze ook hun eigen app. Met de meeste van deze toestellen kun je zowel foto’s als video-opnames maken.

Enkele bekende modellen zijn:

  • Ricoh Theta Z1
  • Giroptic 360 Cam
  • Samsung Gear 360
  • LG 360 Cam
  • IC Realtech ALLie
  • 360Fly
  • Panono

… of met je smartphone?

Ook met een gewone smartphone kun je met wat oefening fraaie resultaten bereiken. Zo zijn iPhones vanaf de versie 4S standaard uitgerust om 360-graden-foto’s te maken. Ook met de Samsung Galaxy S5 of nieuwer zit je gebeiteld.

Met de standaard foto-app kies je de panoramafunctie om je foto te maken. Pas als je je beeld uploadt op Facebook of Google Street View, krijg je het 360-effect. Let wel: je foto moet groot genoeg zijn om automatisch herkend te worden als 360-graden-foto. Houd je toestel dus altijd verticaal. Voldoet je foto aan de technische eisen, dan verschijnt er bij Facebook of Street View een 3D-icoontje.

De juiste app

Om de beste 360-graden-foto’s te maken, bestaan er speciale apps (zowel voor Android als voor iOS).

De bekendste app is ongetwijfeld Google Street View, beschikbaar voor Android en voor iOS. Ook Panorama 360 (enkel Android) is een populaire app die goed werkt, maar die is niet volledig gratis. De Theta S-camera’s gebruik je in combinatie met de Ricoh Theta S-app.

De apps downloaden kan via Google Play of de Apple App Store:

Behalve deze drie bestaan er ook nog heel wat gesofisticeerdere (en dus duurdere) apps.

Heb je een app gedownload en geïnstalleerd? Dan ben je klaar voor je eerste 360-graden-foto.

360-graden-foto’s maken

Welke app je ook gebruikt, het principe om 360-graden-foto’s te maken is altijd hetzelfde. Terwijl je om je as draait, maak je meerdere foto’s die de software dan samenvoegt tot één 360-graden-beeld. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je je smartphone zo dicht mogelijk tegen je lichaam houdt. Tip: ga op een bureaustoel zitten om makkelijk in een cirkel te fotograferen.

Gelukt? Dan kun je je 360-graden-foto online delen.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: 360 graden foto's

Categorie: Tips & tricks