vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
detailfoto

Zo maak je de allermooiste detailfoto’s

“Het zit ‘m in de kleine dingen”, wordt weleens gezegd. Ook voor fotografie gaat dit op, want details kunnen foto’s maken of kraken. Heb je er ooit al aan gedacht om sprekende details tot beeldvullend onderwerp van je foto’s te verheffen? Dat kan tot bijzonder fraaie resultaten leiden! We geven je graag enkele tips om mooie detailfoto’s te maken.

Heb ‘oog voor detail’
 

Zoals elke goede foto begint ook een detailfoto met goed kijken. Zelfs in je onmiddellijke omgeving kun je heel wat onderwerpen vinden waarvan de details een eigen verhaal vertellen. Zijn het de versleten neuzen van je cowboyboots, de naalden van de cactus op je keukenkast of de pas gestifte lippen van je geliefde? Mits goed in beeld gebracht, zijn dit allemaal mogelijke onderwerpen voor een geslaagde detailfoto.


Gebruik een zoomlens


Als je een onderwerp dichterbij wil halen om te fotograferen heb je daarvoor een aangepaste zoomlens nodig. Vanaf een meter afstand aan detailfotografie doen, is geen goed idee. Wil je echt heel dicht op je onderwerp kunnen zitten? Gebruik dan een macrolens met een brandpuntafstand van 50 à 100 mm.

In geval van een compactcamera of bridge-toestel  zal je fototoestel trouwens sowieso een macromodus hebben. Die optie wordt meestal aangegeven met een tulpsymbool. Nog een tip: om makkelijker te kunnen werken is een klein statief erg handig.


Verzorg de compositie


Net zoals bij landschapsfotografie of architectuurfotografie is de compositie enorm belangrijk als je detailfoto’s maakt. Zorg dus voor een interessant lijnenspel (diagonaal, recht, bochtig …) en probeer een zekere spanning in je beeld te krijgen.


Werk met scherptediepte


Als je detailfoto’s maakt, is het natuurlijk belangrijk dat het detail waar je de aandacht op wil vestigen scherp in beeld is. Neem daarom voldoende de tijd om goed te focussen. Als je speelt met de scherptediepte van je toestel kun je een interessant contrast creëren tussen het scherpe onderwerp en de wazige voor- en achtergrond.


Figuratief of abstract?


Bij detailfoto’s kun je zo dicht op je onderwerp zitten, dat het voor de kijker niet meteen duidelijk is wat er precies afgebeeld is. Als
je wil, kun je hier nog verder in gaan en kiezen voor een totaal abstracte compositie. Bij zulke foto’s gaat het vooral om vormen, lijnen en kleuren, meer dan om het voorwerp dat wordt afgebeeld.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: detailfotografie

Categorie: Tips & tricks