vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
lichtmeter

Werken met een lichtmeter: enkele aandachtspunten

Fotografie is beelden creëren met licht. Om goede foto’s te maken, moet je dan ook de lichtomstandigheden perfect kunnen inschatten. In veel gevallen volstaat de ingebouwde lichtmeter van je camera daarvoor. Toch is een losse lichtmeter zeker nuttig. Je kunt er je mogelijkheden gevoelig mee vergroten.

De functie van een lichtmeter


Zoals de naam al zegt, is een lichtmeter of belichtingsmeter een toestel waarmee je de hoeveelheid licht kunt meten die je nodig hebt om een goede foto te maken. Door je diafragma en de sluitertijd correct in te stellen, zorg je ervoor dat de sensorvan je camera de juiste hoeveelheid licht opvangt.

Elke digitale camera heeft een lichtmeter ingebouwd. Die meet voortdurend het gereflecteerde licht dat door de lens naar binnen valt. Dit noemen we reflectiemeting. Wil je voor een optimaal resultaat het échte – en dus niet het gereflecteerde – licht rechtstreeks meten, dan ben je beter af met een aparte lichtmeter.


Een lichtmeter gebruiken


Een externe lichtmeter plaats je tussen je onderwerp en de lichtbron, met de voorkant in de richting van de lichtbron. Als je de gewenste gevoeligheid en het diafragma instelt, berekent het toestel op basis van het opvallende licht de juiste sluitertijd. Door die manueel op je camera in te stellen, krijg je het beeld zoals je dat effectief ziet.


Het licht correct meten


Soms is er een groot verschil in helderheid tussen je onderwerp en de achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan sterk tegenlicht. In zo’n geval moet je aan spotmeting doen: het licht op exact de plaats van je onderwerp meten.

Naast spotmeting bieden goede lichtmeters ook de mogelijkheid om flitslicht te meten.

Ten slotte kun je de belichting ook meten met behulp van een grijskaart. Dat is een kaart met een grijswaarde van achttien procent (middengrijs). Die kun je naast je onderwerp houden om er een spotmeting op uit te voeren. Zo krijg je de instellingen voor een perfect belichte foto.

Ben je geïnteresseerd in een externe lichtmeter? Bekijk dan zeker eens ons assortiment. De meest  bekende merken zijn Sekonic en Gossen. Nog vragen? Neem gerust contact op of spring eens binnen in de winkel.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichtingsmeter

Categorie: producten