Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
kleurtemperatuur

Wat is kleurtemperatuur en hoe vind je de juiste witbalans?

Een basisvoorwaarde om foto’s te kunnen maken is natuurlijk de aanwezigheid van licht. Maar wist je dat elke lichtbron zijn eigen kleur heeft en dat die wordt aangeduid met een zogenaamde kleurtemperatuur? Bij het fotograferen is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Een woordje uitleg.

Kleurtemperatuur: een beetje theorie


De kleur van lichtbronnen duiden we aan met de kleurtemperatuur: een lichtbron kan ‘warm’ of ‘koud’ zijn. Een warme lichtbron geeft een gelig licht, denk bijvoorbeeld aan een gloeilamp of een kaars. Een koude lichtbron, zoals een ledlamp of een flitslicht, geeft daarentegen een blauwachtig licht.

Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K): hoe warmer (geler) het licht, hoe lager de kleurtemperatuur, hoe kouder (blauwer), hoe hoger.

Deze voorbeelden geven je een idee van de verschillende waarden:

  • 1200 K: kaarslicht
  • 2400 K: zonsondergang
  • 2800 K: gloeilamp
  • 3200 K: halogeenlamp
  • 5000 K: flitslicht
  • 5600 K: gemiddeld daglicht
  • 6000 K: middagzon
  • 6500 K: neutraal wit
  • 7500 K: schaduw


De witbalans regelen


Als je een foto neemt, wil je – meestal toch – dat de kleuren correct (neutraal) weergegeven worden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er veel sneeuw ligt of in situaties met verschillende lichtbronnen, is er een correctie van de witbalans nodig. Je maakt de camera dan duidelijk wat onder het beschikbare licht ‘echt’ wit is en compenseert voor de aanwezige kleurtemperatuur. Is er bijvoorbeeld te veel blauw licht, dan voegt de camera geel toe om zo een storende kleurzweem te voorkomen.

In de meeste gevallen kan je camera dit automatisch, maar soms moet je de witbalans handmatig instellen. Bij sommige camera’s kan dat door het juiste icoontje (zonnetje, wolkje, gloeilamp, tl-lamp, …) aan te duiden. Op geavanceerde toestellen kun je de kleurtemperatuur in Kelvin instellen, al is dat meestal niet zo praktisch. Ook kun je een grijskaart van 18% grijs als referentie gebruiken. Die fotografeer je dan eerst om de juiste witbalans in te stellen.​


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: kleurtemperatuur, witbalans

Categorie: Tips & tricks