vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
moiré-effect

Wat is het moiré-effect en hoe vermijd je het?

Misschien heb je met een digitale camera al eens geprobeerd een beeldscherm te fotograferen en stonden er op je foto ongewenste, vreemde strepen. Ook bij architectuurfoto’s of foto’s van textiel kunnen zulke strepen opduiken. Dit effect wordt moiré genoemd en kan erg hinderlijk zijn. Enkele tips om het te voorkomen.

Hoe ontstaat het moiré-effect?


De term moiré is afkomstig van de naam van een Frans soort zijde met een waterachtig uiterlijk. Een moirépatroon ontstaat als het onderwerp dat je wil fotograferen een fijn patroon bevat. Denk bijvoorbeeld aan het weefpatroon van een stuk stof, het raster van een beeldscherm of de dicht tegen elkaar liggende horizontale lijnen van bepaalde gebouwen. Als dit patroon overlapt met het patroon van de beeldchip van je camera ontstaat er door interferentie een derde patroon: moiré.


Het juiste materiaal kiezen


Er bestaan speciale anti-aliasing filters die je op je camera kunt plaatsen om het moiré-effect te verminderen. Het beeld wordt door zulke filters weliswaar waziger, maar het zal geen moiré bevatten. Bepaalde camera’s zijn zo ontworpen dat ze moiré vermijden en toch scherpe beelden kunnen afleveren. Al zal dat niet in álle omstandigheden mogelijk zijn: soms is moiré helaas onvermijdelijk.


Tips om moiré te vermijden


Er zijn verschillende manieren om aan het moiré-effect te ontsnappen of om het in elk geval te verminderen:

  1. Hou je camera onder een andere hoek: het moirépatroon is afhankelijk van de hoek tussen de twee overlappende patronen. Je camera een klein beetje draaien kan een minder storend moiré-effect opleveren. Ook de camera naar links, rechts, onder of boven bewegen kan helpen.
  2. Stel niet helemaal scherp in: veel details in fijne patronen verergeren het moiré-effect. Door het scherpstelpunt aan te passen kun je moiré vermijden.
  3. Experimenteer met verschillende lenzen en brandpuntsafstanden.
  4. Wil je een beeldscherm fotograferen? Speel dan met de sluitertijd.
  5. Verwijder moiré met software: er bestaan diverse plug-ins voor onder meer Photoshop om moiré weg te werken.

Heb je vragen over welk materiaal je het best gebruik om moiré te vermijden? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: moiré

Categorie: Tips & tricks