vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fotografietips

Over lichtinval en perspectief: 9 fotografietips voor de mooiste kiekjes

Sommige foto’s trekken meteen je aandacht, terwijl andere je niet kunnen bekoren. Hoe komt dat? Ligt het aan de lichtinval, het perspectief, de scherpte, de kleuren of een combinatie van een aantal factoren? We zetten 9 fotografietips op een rijtje.

1. De juiste lichtinval

Licht is van groot belang voor de kwaliteit van je foto’s. Lichtinval kan je foto maken of kraken. Je doet er goed aan om je foto’s net na zonsopgang of net voor zonondergang te nemen. Op die manier is het licht op z’n zachtst.  Durf ook eens tegen licht in te fotograferen ! Als de zon hoog aan de hemel staat, hou je je camera het best op zak.

Tip: met de gloed van de zonsopgang kun je prachtige foto’s maken.
 

2. Scherp of onscherp
 

Scherpstellen kan handmatig, maar de meeste camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met een automatische functie. Handmatig scherpstellen vergt oefening maar levert de mooiste resultaten op.
 

3. Het belang van de achtergrond
 

De achtergrond van een foto mag niet te veel in het oog springen, het object op de voorgrond moet altijd scherp in beeld zijn, terwijl de achtergrond discreet aanwezig is. Dit is vooral van toepassing voor het maken van een mooi portret.
 

4. Symmetrie
 

De compositie van een foto’ is, samen met de belichting, zowat het belangrijkste onderdeel van de fotografie. Symmetrie is soms een must, maar in andere gevallen net niet. Het hangt allemaal af van wat je wilt bereiken en hoe het landschap, object of portret eruitziet.
 

5. Kleuren of zwart-wit?
 

Sommige fotografen zweren bij zwart-wit, terwijl andere kleurenfoto’s verkiezen. Zwart-wit creëert een strakkere en ‘arty’ look, terwijl kleuren je foto’s levendiger maken.
 

6. Fotografietips: probeer spontane foto’s
 

Spontane foto’s zijn vaak de mooiste. Denk maar aan spelende kinderen of een verliefd koppeltje in een onbewaakt moment. Alert zijn en op het juiste moment afdrukken is de boodschap.
 

7. Meerdere perspectieven
 

Meerdere perspectieven leveren vaak verrassende resultaten op. Benader daarom je onderwerp vanuit verschillende ooghoeken. Ga op een trapje staan of ga op de grond liggen: hoe meer perspectieven, hoe gevarieerder de foto’s.
 

8. Met vallen en opstaan
 

Fotograferen is proberen, opnieuw proberen, gaandeweg ervaring opbouwen en telkens nieuwe zaken ontdekken. Sommige foto’s zullen verbluffend zijn, terwijl andere net het omgekeerde effect hebben. Maar, zoals zo vaak, baart oefening kunst. En de digitale fotografie laat je toe veel te oefenen omdat je de foto steeds onmiddellijk kan beoordelen op het scherm van je toestel.
 

9. Neem je tijd
 

Fotografie is synoniem met geduld. Dikwijls is het wachten op het juiste moment om de perfecte foto te nemen. Neem dus je tijd, ontspan en geniet!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: lichtinval , fotografietips

Categorie: Tips & tricks