vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
pasfoto

Nuttige tips voor een geslaagde pasfoto

Een artistieke prijs ga je er nooit mee winnen, maar toch is het als fotograaf belangrijk dat je weet aan welke eisen een goede pasfoto moet voldoen. Elke Belg heeft namelijk een pasfoto nodig. Voor op zijn identiteitskaart, maar ook voor op reispaspoorten, rijbewijzen, lidkaarten, bedrijfsbadges en voor andere toepassingen. We zetten de criteria op een rijtje.

Niet per se mooi

Pasfoto’s moeten voldoen aan de zogenaamde I.C.A.O.-normen. Deze worden door Europa opgelegd. Een goede pasfoto moet dus niet per se mooi of flatterend zijn, hij moet vooral voldoen aan de criteria. Al is er natuurlijk geen voorschrift dat zegt dat een pasfoto niet mooi mag zijn. Als fotograaf heb je ook je eergevoel.
 

De criteria voor een pasfoto


Dit zijn de wettelijk opgelegde criteria voor een pasfoto. Let zelf goed op de technische vereisten en geef de persoon die je fotografeert steeds de juiste instructies.

  • Het formaat van een pasfoto is 35 x 45 mm. De hoogte van het hoofd moet tussen de 25 en de 40 mm zijn.
  • De achtergrond is bij voorkeur wit. In elk geval moet hij licht, effen en egaal zijn.
  • Het gezicht wordt in vooraanzicht gefotografeerd en moet volledig zichtbaar zijn.
  • De ogen moeten zichtbaar en geopend zijn. Ook moeten ze op een horizontale lijn staan.
  • Lachen is verboden. De gelaatsuitdrukking moet neutraal. Ook de tanden ontbloten is niet toegelaten.
  • De schouders moeten recht zijn.
  • Een hoofddeksel of andere vorm van hoofdbedekking mag enkel om medische of religieuze redenen. In dat geval is er een attest nodig dat dat bevestigt.
  • Het moet een technisch correcte foto zijn: scherp, geen onder- of overbelichting en geen storende schaduwen.

Ten slotte is het belangrijk dat de foto maximaal zes maanden oud is. Is hij niet zo recent, dan kun je hem niet gebruiken voor officiële documenten.


Check de pasfoto!


Voldoet je foto niet aan de opgelegde criteria, dan zullen de ambtenaren van de dienst Burgerzaken deze weigeren. Als fotograaf kun je je het niet permitteren om een klant naar huis te sturen met een pasfoto die niet conform de normen is. Gelukkig bestaat er tegenwoordig software die automatisch controleert of de pasfoto de wettelijke standaarden haalt.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  pasfoto

Categorie: Tips & tricks