vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
Hasselblad-camera

Middenformaat: voor de állerscherpste foto’s

Om grote, gedetailleerde afbeeldingen te maken gaat er niets boven middenformaatfotografie. Waarschijnlijk ken je de legendarische Hasselblad-camera’s wel? Deze en andere middenformaatcamera’s staan garant voor absolute topbeelden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Duik met ons mee in de wondere wereld van de middenformaatfotografie!

Wat is middenformaat?


‘Middenformaat’ slaat op alle filmformaten tussen kleinbeeld (35 mm) en grootformaat (4” bij 5” en groter). Courante formaten binnen deze categorie zijn 6×6 cm (vierkant) en 6×4,5 cm (rechthoekig). De beelden die je op die manier maakt, zijn enorm helder en gedetailleerd. Gewone digitale camera’s mogen dan wel een resolutie tot meer dan 20 megapixels hebben, ze kunnen niet op tegen de scherpte van middenformaatcamera’s.

Ondanks de opkomst van de digitale fotografie, houdt middenformaat nog altijd goed stand. De traditionele middenformaatcamera’s met film vind je tegenwoordig helaas enkel nog op de tweedehandsmarkt. Maar daarnaast bestaan er wel digitale camera’s met een beeldsensor die groter is dan die van kleinbeeld. Hoewel de sensorformaten bij die toestellen kleiner zijn dan de oorspronkelijke rolfilm, worden ze wel digitale middenformaatcamera’s genoemd.


Beginnen met middenformaatfotografie


Als je aan de slag wil met middenformaat, heb je behalve een camera ook speciale film nodig en bij voorkeur een draagbare lichtmeter. Ben je niet van plan om je foto’s zelf te ontwikkelen, dan is een scanner erg handig. Of je maakt het jezelf makkelijk en kiest voor digitaal middenformaat.

Hoe dan ook zal de camera zelf je grootste investering zijn. Welk type je kiest, hangt af van je budget. HasselbladPentax en Fujifilm maken in elk geval nog altijd (digitale) middenformaatcamera’s van zeer hoge kwaliteit. Een camera huren behoort ook tot de mogelijkheden.

Er bestaan twee soorten middenformaatcamera’s:

  • TLR (Twin Lens Reflex): deze camera’s hebben twee lenzen, een om te focussen en een om de foto mee te maken. De camera’s hebben een gefixeerde lens en je kijkt van bovenaf in het toestel.
  • SLR (Single Lens Reflex): dit zijn de meest voorkomende geavanceerde types camera. Het zijn systeemcamera’s die je moet samenstellen met een lens, body, zoeker en filmachterkant.

Ben je op zoek naar een digitale middenformaatcamera? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop of kom eens langs in onze winkel.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: Hasselblad

Categorie: Producten