vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
noorderlicht foto

Hoe magische foto’s maken van het noorderlicht?

Het noorderlicht spreekt bij heel wat mensen tot de verbeelding. En dat geldt zeker voor fotografen. Het is een ongelooflijke ervaring wanneer je de perfecte foto kunt maken van het noorder- of poollicht, dat het meest in het hoge noorden (van Noorwegen of Alaska) voorkomt. Het noorderlicht is een natuurfenomeen dat sporadisch voorkomt. Je moet dus geduld hebben en het juiste moment afwachten. Maar dat maakt de ervaring alleen maar memorabeler.

Wat is het noorderlicht?
 

Gordijnen van licht, een lichte gloed en kleurrijke, bewegende bogen: dat zijn de voornaamste kenmerken van het tot de verbeelding sprekende poollicht. Dit bijzondere natuurfenomeen doet zich vooral in de winter voor en je kunt het waarnemen wanneer het donker is. Het gaat om een zonne-uitbarsting waarbij grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes binnendringen in de dampkring en in de ruimte worden geslingerd.
 

Foto’s maken van het noorderlicht: tips
 

Noorderlicht is licht dat voortdurend in golven beweegt. Je ziet het alleen wanneer er zonne-uitbarstingen zijn. Er zijn camera’s verkrijgbaar die uitgerust zijn met een speciaal programma om het nachtlicht te fotograferen. Maar het meest aangewezen is toch wel een spiegelreflex of systeem-camera die manueel ingesteld kunnen worden qua belichting.

Foto’s maken van het noorderlicht is een delicate evenwichtsoefening, want je hebt een langere – tot zeer lange – sluitertijd nodig. Ook de lensopening mag niet te groot zijn. Verder is het heel belangrijk dat je toestel stabiel staat. Zeker als je het noorderlicht voor het eerste fotografeert, is het een kwestie van proberen, bijsturen en opnieuw proberen. Op die manier levert je dat uiteindelijk een mooi resultaat op. Enkele regels op een rijtje:

  • opnames zijn best laat op de avond (na 23h)
  • gebruik steeds statief
  • ISO instellen tussen 200 en 800
  • sluitertijden liggen tussen 1 en misschien wel 20 seconden
  • ga fotograferen op een plaats waar geen ander licht is (bv straatlantaarns)
  • gebruik een lens met grotere hoek en grotere lichtsterkte
     

Welke camera gebruiken?
 

Voor opnames van het noorderlicht heb je een toestel nodig dat een heel aantal manuele instellingen toelaat. Een klein en compact toestel volstaat niet. Reflextoestellen (met verwisselbare lenzen) zijn ideaal. Kom zeker eens langs in onze winkel voor advies, zodat je het juiste toestel vindt en perfect uitgerust richting Noordpool kunt vertrekken.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen, fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop

Categorie: Tips & tricks