vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
horizon

Hoe de horizon fotograferen? Enkele gouden tips

Bij zowat elke buitenfoto stelt zich de vraag: hoe breng ik de horizon in beeld? Kies ik een hoog of een laag standpunt? We geven je graag een paar nuttige tips die je helpen de horizon te fotograferen.

De horizon is … horizontaal
 

Is je horizon niet perfect horizontaal? Dan valt meteen op dat er iets niet klopt aan je beeld. Als je moeite hebt om je camera volledig waterpas te houden, gebruik je het best een statief.

Blijkt de horizon op je foto toch onder een kleine hoek te staan? Dan kun je gelukkig achteraf je beeld nog altijd roteren met Photoshop of andere fotobewerkingssoftware.


Leg de horizon in op 1/3 …


Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in de regel krijg je niet de mooiste foto’s als je de horizon precies in het midden van je foto legt.

Volgens de compositieregels levert een horizon op 1/3 van het beeld de fraaiste resultaten op. Dat betekent dus op 1/3 vanaf de bovenkant óf op 1/3 van de onderkant.


… of niet


De 1/3-regel is een goede vuistregel, maar dat betekent niet dat je er nooit van zou mogen afwijken. Afhankelijk van je onderwerp kun je de horizon ook heel hoog of heel laag leggen. Dat heet respectievelijk vogelperspectief en kikvorsperspectief. Beide geven een heel andere dynamiek en kunnen een interessant beeld opleveren.


Een lage of een hoge horizon fotograferen?


Ook als je uitgaat van de 1/3-regel, moet je kiezen of je de horizon laag of hoog legt. Die keuze hangt af van waar je in je foto de aandacht op wil trekken. Is er bijvoorbeeld een interessante wolkenhemel te zien, dan kun je kiezen voor een lage horizon, zodat je zo veel mogelijk lucht kunt tonen.

Is de lucht helemaal niet interessant, neem dan een hoge horizon, zodat je de aandacht kunt leggen bij boeiender onderwerpen in de voorgrond.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: horizon

Categorie: Tips & tricks