vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
negatieve ruimte

Het belang van negatieve ruimte in de fotografie

Als je goede foto’s wil maken, is het uiteraard belangrijk om voor een interessant onderwerp en een spannende compositie te kiezen. Je kunt daarbij vertrouwen op je ‘kunstenaarsoog’, maar ook op beproefde technieken zoals de regel van derden. Een ander belangrijk hulpmiddel is de negatieve ruimte. We vertellen je graag hoe je daarmee je voordeel kunt doen om verbluffende foto’s te maken.

Wat is negatieve ruimte?


In om het even welke visuele kunstvorm – fotografie, maar bijvoorbeeld ook beeldhouwkunst, grafisch ontwerp of design – is negatieve ruimte cruciaal om de aandacht van je toeschouwer te richten.

We gebruiken de term negatieve ruimte of witruimte om de ‘lege’ ruimte aan te duiden die het hoofdonderwerp van je foto (of tekening, schilderij, beeldhouwwerk …) omringt. Het onderwerp zelf noemen we de positieve ruimte.

Het begrip ‘lege ruimte’ in deze definitie is relatief. Het kan inderdaad om een volledig wit vlak gaan, waar elk detail ontbreekt, maar dat is niet noodzakelijk zo. Ook gebouwen of een vage groep mensen kunnen bijvoorbeeld als negatieve ruimte fungeren. Het is vooral belangrijk dat je deze ruimte kunt gebruiken om je compositie vorm te geven.


Sfeer creëren


Negatieve ruimte is bepalend voor de sfeer en de emotie die je foto uitstraalt. Zo kun je er een gevoel van eenzaamheid of radeloosheid mee uitdrukken, maar evengoed een romantische sfeer of zelfs een vreugdeuitbarsting mee benadrukken. Negatieve ruimte hoeft dus niet per definitie ‘negatief’ te zijn. Je kunt er elke emotie mee in de verf zetten, al moet wel opletten dat je niet het verkeerde effect sorteert.


Negatieve ruimte ‘afwegen’


Je zou de indruk kunnen krijgen dat negatieve ruimte zelf geen belangrijk onderdeel van de compositie is, maar niets is minder waar. Net zoals alle andere elementen in je beeld heeft ook negatieve ruimte een bepaald ‘gewicht’. Het is dus erg belangrijk om af te wegen hoeveel negatieve ruimte je gebruikt en waar je ze in je compositie plaatst. Sowieso is het een goed idee om te experimenteren met het effect van meer of minder negatieve ruimte in je foto.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: Tips & tricks

Categorie: Tips & tricks